Brutariile, covrigariile, patiseriile, cantinele si cafenelele, obligate sa isi anunte clientii daca produsele pe care le comercializeaza sunt obtinute din alimente congelate

Incepand cu data de 20 octombrie a.c., brutariile, covrigariile, patiseriile, saormeriile, cantinele, cafenele etc. au obligatia de a-si informa clientii, prin prezentarea unui afis la loc vizibil, daca produsele pe care le comercializeaza sunt obtinute din alimente congelate. Obligatia apare pe baza Ordinul presedintelui ANPC nr 183/2016 privind informarea consumatorilor de catre comerciantii care pun in vanzare produse obtinute din alimente congelate si se refera la produse de patiserie si alte preparate obtinute din ingrediente congelate.

„Operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii”, se arata in noul Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Informarea consumatorilor se face „prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat””.

Conform actului normativ, „produsul alimentar congelat este: paine si produse de panificatie, produse de patiserie, carne/produse de origine animala, legume, fructe”. Inspectorii ANPC vor efectua controale pe piata lunar si/sau ori de cate ori se impune, iar in cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, ANPC informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu.

Cmentariile sunt închise