Brunch HORA dedicat beneficiilor Legii Bacșișului

Bacșișul este practica cea mai des întâlnită ca formă de recompensare a calității serviciilor oferite de către personalul din HoReCa, iar acordarea și valoarea bacșișului sunt lăsate la latitudinea clientului. La mai puțin de jumătate de an de la reglementarea bacșișului în țara noastră, deja pot fi făcute proiecții privind avantajele pentru operatori și clienții acestora, precum și pentru economia națională. Legalizarea bacșișului este un efort susținut al HORA care s-a bucurat și de aportul Mastercard, în contextul în care plățile digitale sunt din ce în ce mai utilizate de către consumatori.

Organizația HORA, în calitate de organizație reprezentativă a industriei HoReCa în România, a investit eforturi susținute, timp de 7 ani, pentru leglizarea veniturilor de tip bacșiș. În acest moment, operatorii economici vor înmâna clientului nota de plată, înainte de emiterea bonului fiscal, iar oaspetele va alege dacă dorește să plătească bacșiș, precum și valoarea acestuia, fie ca sumă procentuală, cuprinsă între 0% şi 15% din nota de plată, fie ca suma absolută. Bacşişul va fi evidenţiat apoi pe același bon fiscal cu produsele achiziționate sau serviciile prestate şi introdus în baza de date a casei de marcat cu denumirea „bacşiş”. Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct, urmând a fi declarate ca venituri din alte surse și impozitate cu 10% la data plății salariilor, impozitul urmând să fie virat la bugetul de stat.

HORA, invită miercuri, 19 aprilie, de la ora 10:00, toți membrii organizației la un Power Brunch prezentat de Mastercard, ce va avea loc la Hanu’ Berarilor – Casa Oprea Soare. Evenimentul va avea ca temă principală Bacșișul și este intitulat sugestiv – O inițiativă de bine. Prin acest Brunch dedicat exclusiv membrilor HORA, se va crea cadrul propice pentru a întreține un dialog constructiv între autorități și operatori. Evenimentul este cu atât mai important pentru că va puncta impactul incipient al legii și va oferi operatorilor exemple de bune practici, care cu siguranță vor înlătura orice dubiu privind aplicarea și relevanța reglementării.

Legiferarea bacșișului este o măsură așteptată de aliniere cu bunele practici din alte state europene, care prezintă totodată numeroase avantaje pentru angajați, dar și creșterea veniturilor încasate la bugetul de stat. Estimarea cifrei de afaceri a industriei Ospitalității pentru 2023 este de 6,5 miliarde de euro, iar un calcul realizat de organizația patronală HORA arată că un bacșiș mediu de 3% raportat la această sumă și impozitat cu 10% ar duce la un câștig pentru stat de 19 milioane de euro.

HORA susține și îndeamnă antreprenorii să se înscrie în organizații care le pot reprezenta interesele și care constituie o sursă de know-how și îndrumare în constituirea unei comunități HORECA puternice. Având în vedere că Power Brunch-ul Bacșișul – O inițiativă de bine este exclusiv dedicat membrilor HORA, reamintim că procesul de înscriere în organizație a devenit mai accesibil, prin introducerea posibilității de plată online după completarea și trimiterea documentației.

În HORA se pot înscrie operatori Horeca în calitate de membru ordinar dacă gestionează una din activitățile următoare: restaurant, bar, pub, cafenea, cofetărie, patiserie, club de noapte, hotel, unitate de cazare, unitate de agrement, catering de evenimente; sau membru afiliat dacă societatea administrată furnizează produse și servicii către operatorii Horeca.

Accesul la eveniment este permis exclusiv membrilor Hora Romania si pentru a participa va rugam sa completati formularul de aici.

Cmentariile sunt închise