Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului 2019

În cadrul Galei Gault&Millau 2019, care a avut loc pe 24 iunie, în București, Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului, iar Alexandru Dumitru, head chef și coproprietar al localului, a obținut distincția Bucătarul-Șef al Anului. Cu 3 bonete și 15,5 puncte primite din partea Ghidului Galben, Bistro Ateneu devine, astfel, restaurantul din România care a fost cel mai bine cotat de către un organism internațional, independent.

“Pentru mine, acest premiu este o recunoaștere a muncii și a pasiunii mele, a eforturilor și consecvenței echipei. Ce mă bucură este că rezultatul este unul valabil universal, de necontestat – un restaurant cu 3 bonete Gault&Millau, indiferent că este poziționat în Franța, România, Cehia sau Elveția, respectă aceleași standarde de calitate și garantează o experiență fină, memorabilă.”, declară Alexandru Dumitru.

Profesionistul premiat de către Gault&Millau are 7 ani de experiență în bucătărie. Începând cu 2012, el a lucrat în proprietăți premiate, precum Les Solistes by Pierre Gagnaire, din cadrul Hotelului Waldorf Astoria Berlin sau Auberge du Soleil, din Napa Valley, California. Întors în România în anul 2017, cheful a preluat bucătăria pensiunii Atra Doftana, din comuna Valea Doftanei, unde și-a pus la punct, de la zero, propria sa grădină de legume și verdețuri, dotată cu seră. Din septembrie 2018, Alexandru Dumitru a devenit bucătarul-șef al localului Bistro Ateneu, deținut în parteneriat cu Grupul Le Manoir, condus de către Cristian Preotu.

Filozofia sa gastronomică este una aparent simplă. cu preparate minimaliste, menite să pună în evidență aromele și texturile ingredientelor, pe care bucătarul și le procură singur sau pe care le selectează cu strictețe de la fermieri și producători de încredere. Adaptat conceptului farm-to-table, meniul restrâns include feluri de mâncare românești, puternic înrădăcinate în cultura locală, dar gătite atent, folosind tehnici moderne, studiate, ce exploatează la maximum calitatea materiilor prime. Printre preparatele cu care Bistro Ateneu și-a cucerit, de-a lungul timpului, oaspeții se numără măduva de vită în crustă de hrean, ciulamaua de ciuperci sălbatice cu chips de mălai sau păstrăvul din Valea Doftanei, afumat în casă, chiar de către chef Alexandru Dumitru.

“Când am lucrat în Napa Valley, m-am îndrăgostit de conceptul farm-to-table, de simplitatea sa, de ideea de a lua produse crescute responsabil, în condiții oneste, pline de gust și arome. Mi-am propus atunci, în 2015, să aduc principiile acestui curent și acasă și să contribui la dezvoltarea unei culturi gastronomice orientate spre produs, sezonalitate și naturalețe. Deși există multă pregătire și muncă în spatele lor, meniurile mele sunt ușor de înțeles, evocatoare de emoții și nostalgii. Mă inspir mult din rețete vechi, din ceea ce făcea bunica, din poveștile pe care mi le spun producătorii sau din sfaturile pe care mi le împărtășesc, dar, peste toate, se simte viziunea mea culinară, care este într-o continuă șlefuire.”, declară Alexandru Dumitru, chef Bistro Ateneu.

Începând cu anul 2020, bucătaria Bistro Ateneu va beneficia de fructe și legume crescute pe domeniul de la Balotești, deținut de către grupul Le Manoir, unde Cristian Preotu și Alexandru Dumitru lucrează deja la o grădină și o seră, de 3,000 de metri pătrați, situată în cadrul unui parc de 17,000 de metri pătrați, în care există deja o clădire istorică, de peste 100 de ani. “Obiectivul nostru este ca, începând cu anul 2021, să devenim autonomi, să ne creștem singuri, în condiții 100% cunoscute și la cele mai înalte standarde ingredientele. Cred că aceasta este o oportunitate fabuloasă de a rămâne creativi și de a contribui la dezvoltarea gastronomiei românești. Calitatea este în centrul tuturor experiențelor Le Manoir și mă bucur că avem ocazia să controlăm toate etapele procesului și să fim răspunzători pentru produsele noastre de la cap la coadă.”, declară Cristian Preotu, proprietar Le Manoir.

Restaurantul Bistro Ateneu, din strada Episcopiei nr. 3, este deschis de luni până duminică, în intervalul 18:00-22:00.

Gault&Millau este primul ghid internațional gastronomic care intră pe piața românească. Ghidul a fost publicat mai întâi în Franța acum 50 de ani de doi jurnaliști pasionați – Henri Gault și Christian Millau – și s-a făcut cunoscut prin susținerea reprezentanților noii bucătării franceze. În timp, ghidul a cunoscut un success internațional, Gault&Millau fiind acum prezent în peste 20 de țări și 5 continente. În România, Gault&Millau își propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calității, creativității și autenticității descoperite în restaurantele locale.

Cmentariile sunt închise