Au fost decernate Premiile Constantin Brancoveanu 2018

Premiile Constantin Brancoveanu, eveniment organizat de Fundatia Alexandrion si ajuns la cea de-a V-a editie, au fost decernate recent, la Palatul Regal din Bucuresti – Muzeul National de Arta.

Peste 200 de invitati au luat parte la ceremonie, printre acestia numarandu-se si reprezentanti ai Casei Regale a Romaniei, diplomati, fosti si actuali ministri, precum ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Vladimir Ivascu- care a si inmanat premiul pentru Istorie. Au mai participat, de asemenea, fosti laureati, presedinti ai Camerelor de Comert si Industrie, dar si directorul Editurii Patriarhiei Romane, parintele Mihai Hau – care a inmanat premiul pentru Literatura.

“Sunt foarte bucuros si mandru ca in anul Centenarului, in Romania, Premiile Constantin Brancoveanu celebreaza cea de-a V-a editie. Am reusit sa ducem aceste distinctii in etapa urmatoare, cea dedicata diasporei. Aceasta deschidere catre lume ne-a facut sa ajungem in Cipru, in Marea Britanie si in Germania. Finalul anului, va aduce si omagiul meu pentru cei care si-au dat viata pentru infaptuirea Marii Uniri. Vom trece Oceanul si  in data de 27 noiembrie vom organiza, la New York Public Library, in SUA un eveniment de anvergura intitulat “Gala Constantin Brancoveanu International”. Distinctiile vor fi oferite personalitatilor culturale si stiintifice din intreaga lume. Vom continua traditia galelor Constantin Brancoveanu in Romania si in diaspora ca si pana acum. In plus, vom face ca aceste premii internationale, pe care le vom organiza an de an, sa devina si ele o traditie la nivel global asa cum sunt deja in Romania galele nationale“, a declarat Nawaf Salameh, fondatorul si presedintele Fundatiei Alexandrion in deschiderea evenimentului.

Premiile Constantin Brancoveanu si-au pastrat si in 2018 aceeasi procedura de selectie deschisa ca si in anii trecuti, structura de jurizare fiind similara editiilor anterioare. Presedintele juriului a fost si anul acesta reputatul academician Dan Berindei, iar vicepresedinte prof. univ. dr. Andrei Marga – unul dintre vicepresedintii Fundatiei Alexandrion. Componenta juriului a fost completata de: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Stefan Ramniceanu – artist plastic, laureat al Premiilor Brancoveanu, Magda Mihailescu – critic de film, Ileana Lucaciu –critic de teatru, Sorina Goia – redactor-sef la Actualitatea Muzicala, Radio Romania Cultural si Dumitru Constantin – secretarul Juriului.

Anul acesta a venit cu un nou trofeu pentru laureati. Noul simbol al Premiilor Constantin Brancoveanu, ales in urma unui conurs public, a fost creat de reputatul sculptor Marian Zidaru. Pe langa distinctia oferita, Fundatia Alexandrion va sutine un proiect ulterior al laureatului, in baza unei decizii a Comitetului Director al Fundatiei.

Fundatia isi rezerva dreptul de a oferi pana la doua distinctii speciale – anul acesta Distinctia de Onoare a fost oferita Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei, iar  Premiul Special al Fundatiei a fost profesorului universitar doctor Dumitru Preda.

Laureatii Premiilor Constantin Brancoveanu 2018 sunt:

  • Arte Plastice: Mircea Roman – premiat pentru expozitiile de la Manastirea Bathala (Portugalia) si, respectiv, Bucuresti – din anul 2018.
  • Istorie: dr. Narcis Dorin Ion – premiat pentru volumul „Ferdinand I, Regele intregitor de tara”, editura Muzeului National Peles, aparitie editoriala de exceptie in contextul serbarii Centenarului Marii Uniri.
  • Medicina: prof. asoc.dr. Catalin Copaescu – premiat pentru tratatul „Tratamentul laparoscopic al bolii de reflux gastroesofagian” .
  • Teatru: Ion Caramitru –premiat pentru recitalul „Vorbe, vorbe, vorbe” , in care a inclus nestemate ale lui Eminescu si, totodata, a pus in valoare poezii inedite de Nichita Stanescu.
  • Literatura : Acad. Eugen Simion – onorat pentru intreaga cariera.
  • Film: Mircea Muresan – onorat pentru intreaga cariera.
  • Muzica: Cristian Mandeal – premiat pentru seria de concerte ale Orchestrei Nationale de Tineret pe care le-a dirijat in 2018.
  • Arhitectura: arh. Radu Teaca – premiat pentru proiectarea complexului rezidential Stejarii II din Capitala
  • Bursa ”Nawaf Salameh” a fost oferita elevului Neagu Gheorghe Mihai.

A devenit deja o traditie ca bursa sa fie oferita unui elev al scolii din comuna Brancoveni, drept recunoastere pentru rezultate deosebite la invatatura. Acesta este cadoul pe care angajatii Fundatiei si ai Grupului i-l daruiesc, an de an, fondatorului si presedintelui, Nawaf Salameh.

Fundatia Alexandrion va continua sa organizeze anual,  in onoarea valorilor culturii, Premiile Constantin Brancoveanu in tara si in diaspora. De asemenea, la New York, Fundatia va organiza anual Premiul Constantin Brancoveanu International. Acestea vor onora personalitati culturale si stiintifice la nivel mondial.

Cmentariile sunt închise