Apelul APT către Primul Ministru al României

Grupul de acțiune APT – Alianța Pentru Turism, face un apel printr-o scrisoare deschisă adresată domnului Ludovic Orban- Prim Ministru al României, pentru o abordare individuală a acelor cazuri în care reglementările nu au fost respectate, controale menite să asigure alinierea la regulile agreate, nu căutarea cu orice preț a greșelilor și nu în ultimul rând pentru comunicare transparentă, nepărtinitoare. Totodată se face apel și către oaspeți, să acționeze responsabil pentru a încuraja prevenția în actualele condiții.

Scrisoarea este înaintată de către purtătorul de cuvânt APT – Dragoș Anastasiu, Membru Board FIHR și este semnată de peste 20 de asociații și organizații din turism, membre în principalele organizații patronale din domeniu (FIHR; HORA; ANAT; ANTREC).

Redăm în continuare principalele puncte subliniate de scrisoarea deschisă:

Industria ospitalității din România, responsabilă pentru 5,6% din Produsul Intern Brut al României și peste 400.000 de locuri de muncă, urmărește cu îngrijorare atât evoluția pandemiei cu virusul SARS-COV 2 cât și măsurile internaționale cu privire la cetățenii români și direcția în care evoluează dezbaterea publică cu privire la rolul nostru în acest context.

Dorim să începem acest demers prin afirmația fermă că majoritatea actorilor acestei industrii sunt responsabili și respectă legile și reglementările în vigoare. Acestea au fost elaborate de Guvernul României împreună cu noi ca reprezentanți ai industriei, sunt necesare și trebuie respectate de toată lumea. Fără îndoială există și excepții, acestea se mediatizează, trezesc interesul opiniei publice și reușesc să păteze imaginea întregii industrii și să afecteze încrederea clienților, a cetățenilor și a autorităților din această industrie, de altfel profund afectată de criza medicală și economică. Conștienți fiind de aceste efecte, am trecut la abordarea individuală, dar și de grup a celor tentați să pună interesele personale înaintea celor de breaslă și naționale. Acolo unde aceste demersuri nu dau rezultate, apelăm la autoritățile statului să acționeze punctual și vigilent și să ia măsuri drastice în măsura să descurajeze astfel de comportamente pe care și noi le dezavuăm. Vom fi alături de eventualele inițiative guvernamentale care vor defini mai clar sau mai profund unele reglementări de prevenție împotriva SARS COV 2, ca unică soluție pentru încetinirea răspândirii acestuia. Considerăm că acest demers este singurul care subliniază importanța prevenției și, de asemenea, susține relansarea economiei. O economie funcțională, chiar și sub auspiciile unor reglementări suplimentare, credem că este singura soluție pentru atenuarea unor eventuale efecte grave ale pandemiei în lunile de iarnă.

Cu ce însă nu putem să fim de acord, este stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de contagiune cu SARS-COV 2 în România. Nu suntem în cunoștință de VREUN CAZ de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre. Prin urmare, dezavuăm ideea și discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HORECA, care ar putea conduce chiar la închiderea localurilor în general. Sigur, cine nu respectă legea și bunul simț, ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală.

Reiterăm deschiderea și sprijinul nostru pentru rafinarea și detalierea prezentelor reglementări ca soluție pentru prevenirea răspândirii viruslului și ca răspuns numărului crescut de cazuri. Susținem cu tărie controale, acolo unde sunt indicii sau reclamații care conduc la încălcări de legi, însă nu putem fi de acord cu controale generale efectuate în echipe de control care provin de la 5-6 autorități și care descind în diverse localuri căutând nu numai ireguralitați legate de combaterea pandemiei ci dorind cu orice preț amendarea unităților controlate. Vă rugăm să contribuții decisiv ca astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze. Vom susține realizarea de controale și aplicarea de măsuri ferme pentru cei care nu respectă reglementările privind combaterea răspândirii virusului, dar în egală măsură contăm pe bunele intenții și disponibilitatea autorităților pentru a ghida și îndruma operatorii către o cât mai mare eficiență în prevenție.

Considerăm de asemenea că autoritățile publice au responsabilitatea de a informa publicul și mass-media cu privire la faptul că și alte sectoare economice sunt cel puțin la fel de expuse și deopotrivă pot constitui în aceeași măsură o sursă de răspândire rapidă a pandemiei, insistând pe implementarea măsurilor de protecție și în cazul acestora.

Întreaga societate românească este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nicidecum doar HORECA. Noi ne asumăm problemele breslei, acționăm responsabil, în general, și abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuți țapi ispășitori dacă cifrele legate de pandemie cresc și ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricții, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400.000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului.

Cuvântul de încheiere dorim să îl adresăm turistului român, clientului oricărui local, pentru a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi avem o responsabilitiate individuală in lupta anti-pandemie. Respectarea reglementărilor nu poate cădea doar în sarcina antreprenorilor, clienții sunt, în aceeași măsură, responsabili, iar pedepsele nu pot fi îndreptate doar către operatorii din HORECA, ci trebuie să privească, în aceeași măsură, și pe beneficiarii acestor servicii.”

Semnatarii apelului: Alianța Pentru Turism (APT), Asociația de Ecoturism din România (AER), Asociația Incoming România (AIR), Asociația Lucratorilor in Turism Infotripisti, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Asociația de Management a Destinației Iași și regiunea Moldova, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Asociația Restaurantelor din România, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Asociația pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Bucuresti – Bucharest Convention & Visitors Bureau (BTB), Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Oradea și Regiune, Asociația pentru Promovarea și Devoltarea Turismului Prahova, Asociația Profesională a Ghizilor de Turism ProGuide, Asociația Profesionistilor de Turism din Romania, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Președinte, Federația Națională a Ghizilor de Turism din România (FNGTR), Organizația Patronală Mamaia – Constanța, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Organizația Profesioniștilor din Turism (SKAL).

Cmentariile sunt închise