50 BEST RESTAURANTS și-a desemnat câștigătorii

O inițiativă începută în 2002, 50 Best sau 50 cele mai bune restaurante din lume și-a dorit să cuprindă diversitatea peisajului culinar al lumii prin intermediul unui panel de nu mai puțin de 1.080 de experți culinari, precum și procedurii sale de vot unice. Lista anuală a celor mai bune restaurante din lume oferă o imagine de ansamblu asupra unora dintre cele mai bune destinații pentru experiențe culinare, dar servește și ca barometru al gastronomiei globale.

World’s 50 Best Restaurants 2022 a avut loc pe 18 iulie și este susținut de San Pellegrino & Acqua Panna, iar ceremonia transmisă live din Londra l-a avut ca prezentator pe Stanley Tucci.  Desemnarea câștigătorului din acest an a coincis și cu cel de-al 20-lea an de când se întocmește lista, fiind totodată ocazia de a reuni o comunitate incredibilă de bucătari din întreaga lume.

Geranium, condus de Chef Rasmus Kofoed, a fost desemnat numărul unu în lista celor mai bune 50 de restaurante din lume în 2022. Chef Rasmus și-a ținut promisiunea de a crea un meniu fără carne, la cinci ani după ce el însuși a renunțat la consumul de carne. Meniul Geranium s-a concentrat exclusiv pe fructe de mare și legume locale din fermele organice și biodinamice din Danemarca și Scandinavia. Creațiile din meniul „Spring Universe” includ feluri inedite precum icre de ciclopter (lumpfish) afumate, ciuperci de pădure cu bere, gălbenuș de ou afumat, hamei murat și pâine de secară, fiecare dish fiind o operă de artă în sine.

Geranium, Copenhagen, Denmark
Geranium, Copenhagen, Denmark

„Mulțumiri speciale merg către cea mai loială și uimitoare echipă din Copenhaga și soției mele care participă pentru prima dată. Pentru mine, această recunoaștere nu este despre a fi mai bun decât altul, este o sărbătoare a noastră tuturor.” a declarat Kofoed.

Geranium s-a clasat pe locul doi anul trecut, în timp ce vecinii de la Noma din Copenhaga au luat locul 1 în 2021. Pe lângă numărătoarea inversă până la râvnitul titlu de cel mai bun restaurant din lume, au fost acordate și multe premii speciale. Printre premiile anunțate s-a numărat și Sustainable Restaurant Award, acordat Aponiente din Cadiz, Spania. Best Pastry Chef Award i-a fost acordat lui Rene Frank; Premiul Gin Mare Art of Hospitality a fost acordat lui Atomix; iar Premiul Beronia World’s Best Sommelier, i-a revenit lui Josep Roca. Leonor Espinosa, de la restaurantul Leo, Bogotá, a fost desemnată câștigătoarea premiului The World’s Best Female Chef 2022.

Regăsiți mai jos lista primelor 21 de locuri a celor mai bune de restaurante din lume în 2022, informații complete regăsindu-se pe site-ul dedicat.

 1. Geranium, Copenhagen, Denmark
 2. Central, Lima, Peru (Best Restaurant in South America)
 3. Disfrutar, Barcelona, Spain
 4. DiverXo, Madrid, Spain
 5. Pujol, Mexico City, Mexico (Best Restaurant in North America)
 6. 6Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
 7. A Casa do Porco, Sao Paolo, Brazil
 8. Lido 84, Gardone Riviera, Italy
 9. Quintonil (Estrella Dam Chefs’Choice Award, Jorge Vallejo)
 10. Le Calandre, Rubano, Italy
 11. Maido, Lima, Peru
 12. Uliassi, Senigallia, Italy (Highest New Entry Award)
 13. Steirereck, Vienna, Austria
 14. Don Julio, Beunes Aires, Argentina
 15. Reale, Castel Del Sangro, Italy
 16. Elkano, Getaria, Spain
 17. Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Germany (Villa Masa Highest Climber Award)
 18. Alchemist, Copenhagen, (new entry)
 19. 19.Piazza Duomo, Alba, Italy
 20. 20Den, Tokyo, Japan,  (Best Restaurant in Asia)
 21. Mugaritz, San Sebastian, Spain

Cmentariile sunt închise