Vesti bune pentru turismul (gastronomic) local: Bucatariile particulare din locuintele familiale vor putea intra in circuitul turistic, inregistrandu-se ca puncte gastronomice locale

Luna septembrie a debutat cu o veste buna pentru amatorii de turism gastronomic local dar si pentru producatorii locali: se va modifca Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111/2008 si se vor relaxa conditiile de functionare si inregistrare sanitar-veterinara a unitatilor de tipul punctelor gastronomice locale. Este de asteptat ca noul ordin sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.

Potrivit unei informari emise de Directia Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), „punctele gastronomice, locurile autorizate unde se prepara si se servesc cu precadere alimente furnizate de producatori locali, pot fi reprezentate de bucatariile particulare din locuintele familiale care pot fi incluse in circuitul turistic/gastronomic din cadrul zonelor/regiunilor turistice cu traditii gastronomice recunoscute si care nu sunt incadrate ca pensiuni turistice, hoteluri, moteluri”.

Noul ordin al presedintelui ANSVSA constituie baza pentru autorizarea gospodariilor traditionale pentru oferirea de servicii de gastronomie locala, punand bazele cadrului legal necesar pentru ca o bucatarie traditionala care inseamna gatit in cadrul unei bucatarii normale sa poata fi avizata si facuta legal. Practic, orice gospodarie care doreste sa ofere preparate traditionale din bucataria proprie o va poate face respectand anumite reguli.

“In cadrul acestor puncte gastronomice locale trebuie sa se prepare si sa se serveasca alimente numai de catre proprietar sau de catre membrii familiei acestuia, a caror stare de igiena si sanatate este in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, iar produsele trebuie sa provina din ferme proprii sau de la producatori locali autorizati/inregistrati sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor”, se arata intr-un comunicat semnat de directorul DSVSA Tulcea, Mitica Tuchila, citat de Agerpres.

O conditie de baza a functionarii acestor puncte gastronomice locale este cea reprezentata de faptul ca pentru carnea rosie provenita de la bovine, porcine, ovine, caprine, ratite sau solipede este necesar ca aceasta sa poarte marca de sanatate prin care se garanteaza ca a fost obtinuta in unitati supuse tuturor controalelor oficiale. De asemenea, sunt necesare aplicarea regulilor generale de igiena si asigurarea trasabilitatii materiilor prime si a ingredientelor din care se prepara si se servesc alimentele.

Inca de anul trecut, DSVSA Tulcea si Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 au inceput discutiile pentru modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind conditiile de infiintare a punctelor gastronomice locale, astfel incat proiectul privind pescaturismul in Delta Dunarii sa poata fi pus in aplicare.

Pe scurt, noua legislatie va permite satenilor doritori sa isi inregistreze bucatariile ca puncte de gastronomie locale. Ca sa fie autorizati, trebuie sa isi inregistreze mai intai afacerea la Registrul Comertului si sa isi racordeze bucataria la o retea de apa. vor avea voie sa gateasca si sa serveasca doar membrii familiei care trebuie sa-si faca periodic analizele medicale. Cererile pentru inregistrare se vor depune la directiile sanitar veterinare locale.

Cmentariile sunt închise