Va afecta Legea antifumat industria Horeca? Ce cred jucatorii din industrie

Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002, prin care se interzice complet fumatul in toate spatiile inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, precum si in cele de invatamant, va intra in vigoare peste circa 10 zile. Inca de la inceput, decembrie 2015, propunerea legislativa a suscitat numeroase controverse, fiind chiar constestata la Curtea Constitutionala, care insa a decis intr-un final constitutionalitatea sa. Drept urmare, Legea a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis pe 29 ianuarie a.c. si publicata in Monitorul Oficial pe 1 februarie a.c. Care sunt insa parerile reprezentantilor companiilor ce activeaza in segmentul Horeca si in industria tutunului si cum au primit consumatorii, fumatori si nefumatori, aceasta schimbare, aflam din declaratiile acestora, precum si dintr-un sondaj realizat recent.

Daca anul trecut noua propunere legislativa a creat panica in randul celor ce activeaza in Horeca, in prezent majoritatea jucatorilor din acest segment sunt de parere ca legea nu va avea un impact major asupra acestei industrii, din punct de vedere al numarului de clienti si al consumului in locatii, insa este clar faptul ca legea va influenta in sens negativ investitiile industriei de tutun in Horeca. Mai mult decat atat, unii sustin ca legea va avea chiar un impact pozitiv asupra industriei, unele tipuri de unitati Horeca avand acum sansa sa-si majoreze traficul prin atragerea unor noi categorii de clienti, cum ar fi de exemplu nefumatori care nu frecventau anumite locatii din cauza ca se fuma sau familiile cu copii.

petrescu“Cu siguranta aceasta legea va avea impact, pentru ca trebuie sa tinem cont ca aproximativ 50% din clientii nostri sunt fumatori, insa nu cred ca va influenta major industria noastra. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in strainatate, cred ca este nevoie numai de un interval de acomodare, iar clientul fumator va reveni in locatii dupa o perioada cuprinsa intre 1 si 3 luni. Insa, va trebui sa gasim solutii pentru acesti clienti, sa le oferim conditii, de exemplu spatii pe taresa, special amenajate cu sisteme de incalzire in anotimpul rece s.a.m.d”, a declarat recent Dragos Petrescu, CEO City Grill si Presedinte HORA – Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, intr-un interviu acordat Food&Bar.

“La inceput se va simti un mic impact negativ, pana se va lamuri consumatorul ca nu are optiuni. Dupa 2-3 luni, oamenii vor intelege ca nu mai pot fuma in spatiile publice inchise si isi vor relua obiceiurilehadad de consum, adica vor reveni in locurile preferate. Legea in sine e o initiativa foarte buna, eu unul ma bucur din perspectiva profesionala. Fumatorii nu pot savura un preparat deosebit la adevarata valoare, intrucat au gustul alterat. Asadar, fiind un promotor al gastronomiei premium, ma bucur tare sa stiu ca oamenii se vor bucura de o experienta culinara cu adevarat gourmet. In plus, nefumatorii vor fi si ei multumiti, iar oamenii vor putea iesi mai des cu copiii la restaurant. Cat priveste spatiul special destinat fumatorilor, noi avem  terasa mica, in care vom amenaja un spatiu cu un incalzitor de terasa pe gaz si o masa de cocktail cu scrumiera”, spune Joseph Hadad, Chef & Owner Joseph by Joseph Hadad.

vladhancuLa randul sau Vlad Hancu, Partner Shoteria, spune: “Ne asteptam ca acesta lege sa aiba un impact pozitiv, pentru ca o data cu implementarea ei va fi asigurat confortul marii majoritati, rezultand, desi ciudat, pe alocuri si cresteri de trafic. In ceea ce ne priveste, nu cred ca vom fi afectati de aceasta noua lege, dat fiind faptul ca noi avem un bar destul de mic, unde un client doritor de a fuma o tigare nu trebuie sa parcurga o mare distanta sau sa lipseasca mult din mijlocul petrecerii. Mai mult, acum cred ca vom fi bucurosi de a primi si clientii nefumatori care doreau sa vina in localul nostru, dar erau prea deranjati de faptul ca se fuma. In plus, ne-am gandit la amenajarea unui spatiu destinat fumatorilor pe terasa din fata localului nostru, iar daca autoritatile ne vor permite, dorim sa amenajam un spatiu inchis pe timpul sezonului rece.”

Care vor fi efectele asupra industriei de tutun

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, este de parere ca noua lege nu va avea consecinte directe asupra incidentei fumatului, drept urmare nu va afecta industria de tutun.

Lazăr Gilda“Exemplele altor tari arata ca interzicerea fumatului in spatiile publice nu are consecinte directe asupra incidentei fumatului. In Spania, Grecia sau Bulgaria fumatul in spatiile publice este interzis, dar prevalenta fumatului este mai mare decat in Romania (peste media europeana). De precizat ca studiul GATS realizat de Ministerul Sanatatii si publicat pe site-ul ministerului arata ca prevalenta fumatului este de 26,7%, sub media europeana de 28%. Sunt tari UE unde prevalenta este peste media europeana (ex. Austria, Germania, Polonia, Ungaria, Spania, Grecia). As adauga si ca Romania nu era „codasa Europei” in legiferarea fumatului in spatiile publice. Romania era printre statele membre ale UE cu cea mai avansata legislatie in domeniul controlului tutunului, incepand de la fabricarea produsului in sine si incheind cu fumatul in spatiile publice”, a declarat, pentru Food&Bar, Gilda Lazar.

Reprezentanta JTI spune ca la nivel european nu exista legislatie obligatorie pe acest subiect (Regulament, Directiva, Decizie), insa conform recomandarii Consiliului European, de a proteja cetatenii de expunerea la fumul de tigara, fiecare stat membru a reglementat diferit acest subiect, de la interdictie totala, de exemplu in Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Malta sau Ungaria, pana la restrictii rezonabile, cum ar fi in: Germania, Austria, Cehia, Estonia, Polonia sau cum a fost pana de curand in Romania. „In ciuda existentei unui cadru legislativ clar si echitabil, implementarea deficitara a acestuia si lipsa unor masuri ferme de control al implementarii si al aplicarii sanctiunilor au dus la propuneri extreme. Vor fi desfiintate pana si fumoarele destinate exclusiv fumatorilor, o minoritate care trebuie sa se supuna deciziei suverane a majoritatii. Nu atat industria tutunului, cat mai degraba sectorul HoReCa va fi cel afectat. Si, evident, vor fi afectati consumatorii, obligati sa iasa afara pe orice fel de vreme, carora li se  refuza dreptul de a avea spatii speciale cu destinatie exclusiva.  La urma urmei, de ce ar dori nefumatorii sa intre intr-un fumoar?”, precizeaza Gilda Lazar.

In ceea ce priveste impactul acestei legi asupra pietei Horeca, estimarile se pot face pe baza exemplelor altor tari, insa e foarte probabil ca acum, la momentul intrarii in vigoare a acestei legi in tara noastra, piata sa fie mai pregatita, ca si consumatorii, iar efectele negative resimtite sa fie nesemnificative.

Ce spun consumatorii

Pe de alta parte, “panica” pare sa fi inceput sa dispara si din randul consumatorilor. Conform unui sondaj realizat recent de iSense Solutions, aproape 8 din 10 romani din mediul urban (78%) sunt de acord cu legea interzicerii fumatului in spatiile publice. In acelasi timp, peste jumatate (52%) dintre romanii din mediul urban, care utilizeaza internetul, sustin ca vor continua sa iasa in oras cu aceeasi frecventa ca pana acum.

Potrivit studiului, peste jumatate dintre fumatori (56%) sustin ca sunt de acord cu noua lege, in timp ce 45% se declara chiar multumiti sau foarte multumiti de aceasta. In schimb, datele iSense Solutions arata ca barbatii sunt intr-o proportie mai mare nemultumiti de aceasta decizie (19%), in comparatie cu femeile (16%).

Traian-Nastase-Managing-Partner-iSense.Solutions„Dincolo de opinia generala cu privire la aceasta lege, foarte important va fi impactul resimtit in industria Horeca, intrucat ar putea fi afectata frecventa cu care oamenii vor alege sa isi petreaca  timpul liber in baruri si restaurante. Am remarcat, insa, ca sunt mai multi cei care sustin ca vor iesi mai des in oras (21%) fata de cei care declara ca vor iesi mai rar (11%), in timp ce 15% nu sunt inca decisi, astfel ca impactul s-ar putea sa nu fie atat de dramatic precum era preconizat la initierea legii”, a precizat Traian Nastase, Managing Partner iSense Solutions.

Studiul arata ca 30% dintre nefumatori vor iesi mai mult in oras, in timp ce tot 30% dintre fumatori spun ca vor iesi mai putin decat inainte. In cazul persoanelor care au afirmat ca vor iesi in aceeasi masura ca inainte, procentul dintre fumatori si nefumatori este aproximativ egal, de 50%, iar semnificativ mai multi fumatori decat nefumatori nu s-au decis inca (19% fata de 12%).

Reamintim, potrivit Legii nr. 15/2016, incepand din 17 martie a.c., fumatul va fi interzis total, printre altele, in cluburi, baruri, restaurante, in taxiuri, institutii de invatamant, spitale, precum si la locurile de joaca pentru copii indiferent daca acestea sunt in aer liber sau in spatiu inchis. Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta si zonele de tranzit din aeroporturile internationale, in camere special amenajate si cu respectarea anumitor conditii. De asemenea, legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Nerespectarea prevederilor de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

 

Cmentariile sunt închise