UNEXEPECTED – un vin neașteptat din podgoria de la Batoș a Cramei Liliac

În luna noiembrie 2019, în cadrul cinei private organizată anual, Crama Liliac a lansat vinul UNEXPECTED. După cum îi spune și numele, acesta a fost creat printr-o întâmplare neașteptată, devenind astfel cel mai nou vin din portofoliul Liliac, produs într-o ediție limitată.

La eveniment, invitații au degustat câteva dintre vinurile emblema ale cramei pe care echipa Liliac le prezintă o dată pe an în asociere cu preparate rafinate, pregătite de un chef reputat. În acest an, experiența culinară a fost asigurată de chef Liviu Chiorpec, iar degustarea a debutat cu primul spumant al cramei, lansat anul trecut, Sparkling by Liliac, în asociere cu stridii marinate în yuzu. Au urmat Sauvignon Blanc Private Selection by Liliac asociat cu gulie umplută cu piure de caju cu lime, păstrăv afumat, caviar de păstrăv și caviar de zmeură. Surpriza acestei seri, UNEXPECTED, un Sauvignon Blanc 2018, asociat cu crab cu carapace moale, urmat de Chardonnay Orange Private Selection by Liliac asociat cu cevice. Pinot Noir Private Selection 2016 asociat cu profiterol cu rață și pepene roșu murat, Merlot Private Selection 2015 asociat cu antricot de cerb cu trufă, Titan 2015 asociat cu mușchiuleț de vită cu spumă de foie gras și Ice Wine, asociat cu un desert special, Burnt Milk.

„Nici o poveste de succes nu începe cu “totul a mers conform planului”. Așa începe și povestea vinului UNEXPECTED, un vin ce nu era planificat dar care, printr-o turnură neașteptată a evenimentelor, s-a transformat în ceea ce aveam să decidem că e un vin minunat, ce merită să intre în colecția noastră de vinuri, un miracol în formă lichidă. Neașteptatul este un Sauvignon Blanc, dar în același timp nu este. Trebuie să-l deguști ca să-l simți. Ne-a surprins și pe noi, așa cum o să te surprindă și pe tine. De aceea, acesta este mai mult decât un vin, este greșeala noastră favorită”, a declarat Miron Radić, Director General al Cramei Liliac.

Seara nu ar fi fost completă fără prezența vinului Titan – Fetească Neagră, pe care Crama Liliac l-a reeditat anul acesta, după succesul lansării primei ediții în 2016 ce a lăsat ecouri în rândul colecționarilor până astăzi.

Precum prima serie, Titan este o Fetească Neagră atent selecționată, un vin maturat în baricuri de stejar transilvănean timp de 24 luni, la care se adaugă încă 12 luni în sticlă. Prezentarea va fi similară cu cea din ediția anterioară, sticla Bordeaux de 900 grame, gravată cu emblemă din piele naturală lucrată manual într-un atelier de pielărie din Austria.

Iubitorii de vin vor descoperi aceeași suprinzătoare Fetească Neagră, corpolentă, echilibrată în tanini, cu note de vanilie, vișine bine coapte și o atingere fină de scorțisoară. Cea de-a doua ediție este limitată la aproximativ 900 de sticle, vinul fiind disponibil doar la comandă sau în magazine specializate.

”Odată cu epuizarea primei ediții de Titan, iubitorii de vin din țară și străinătate ne-au tot întrebat despre următoarea ediție. Deoarece pentru Liliac cuvântul ”premium„ nu este doar un instrument de marketing, de poziționare pe piață, el însemnând o legătură strânsă cu calitatea vinurilor noastre, Titan este un vin produs cu atenție, în cantități limitate, folosind doar struguri cu cel mai mare potențial calitativ.De aceea, Titan va apărea doar când toate condițiile pentru un asemenea vin sunt întrunite” declară Adriana Mitu, Director Financiar al Cramei Liliac.

În acest an, Crama Liliac estimează o cifră de afaceri de aproximativ 6,7 milioane lei, apropiată de nivelul celei de anul trecut, cu un preț mediu unitar mai mare în acest an față de anul 2018. Exporturile Cramei Liliac la sfârșit de 2019 se vor situa la aproximativ 10 % din producția totală.

Cmentariile sunt închise