Turistii romani au cheltuit circa 15 milioane de euro in destinatii din tara, numai in minivacanta de Craciun

Potrivit unei analize realizate de FPTR – Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, peste 78.000 de romani si-au petrecut in acest an Craciunul in diverse destinatii din tara, unde au cheltuit pe cazare, masa si distractie aproximativ 15 milioane de euro.

Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turistilor care au preferat destinatiile interne a fost de aproximativ 500 de lei pe sejur, doar pentru cazarea si mesele incluse in pachetele turistice, in crestere cu 6% fata de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul si distractia, au fost in medie, de 400 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

„Datorita faptului ca, in acest an, Craciunul a fost imediat dupa weekend, turistii au beneficiat, practic, de o minivacanta de 4-5 zile, care le-a permis sa mearga in statiuni intr-un numar care a depasit asteptarile hotelierilor si ale proprietarilor de pensiuni”, a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.

Conform asteptarilor, cele mai solicitate structuri de cazare in aceasta perioada au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 90%, fiind cazati aproximativ 30.000 de turisti. majoritatea acestora au ales sa isi petreaca sarbatoarea Craciunului in spirit traditional, bucurandu-se de preparatele cu specific romanesc.
Proprietarii pensiunilor rurale au pastrat si anul acesta cu sfintenie traditiile si obicieiurile romanesti, primind colindatorii in jurul focului de tabara si asteptand impreuna cu cei mici venirea lui Mos Craciun.
In privinta tarifelor, acestea au variat intre 350 si 500 de lei/persoana, in functie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Pe locul urmator in topul preferintelor s-au aflat statiunile montane, care au primit de Craciun aproximativ 20.000 de turisti. Schiorii si amatorii de snowboard s-au bucurat de partiile amenajate de pe Valea Prahovei, dar si
in alte statiuni din tara. Pe de alta parte, orice panta mai abrupta a devenit cea mai mare distractie pentru copii, la fel si patinoarul.
In ceea ce priveste tarifele percepute, acestea au fost cuprinse intre 400 si 600 de lei/persoana, in functie de gradul de confort, serviciile oferite si numarul de zile de sejur.

Vacantele in structurile de cazare din statiunile balneare, ceva mai scumpe decat cele din zona de munte, datorita gamei de servicii mai extinse, incluzand si acces la centrele spa, au fost preferate de aproximativ 28.000 de turisti. Acestia au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare pentru 3 nopti, cu mic
dejun, si acces spa. Tarifele s-au situat intre 450 si 900 de lei, in functie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Turismul extern a inregistrat o crestere, mai ales pe segmentul de destinatii exotice, romanii nonconformisti alegand sa isi petreaca sarbatorile de iarna departe de casa, intr-un loc cu clima calda. Pe langa destinatiile exotice, si marile orase europene s-au aflat in topul preferintelor turistilor romani, acestia bucurandu-se de Targuri de Craciun, concerte si spectacole. Cele mai cautate
destinatii din Europa au fost Bulgaria, Austria, Elvetia, Italia si Franta. Tarifele au variat de la 150 de euro pana la 1.650 de euro/persoana in functie de gradul de confort, serviciile oferite si numarul de zile de sejur.

*Datele sunt aproximative, au fost obtinute pe baza  estimarilor furnizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Cmentariile sunt închise