Set de măsuri propuse de HORA pentru sprijinul companiilor din industria ospitalității

HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Azi în Horeca activează în jur de 40000 de societăți comerciale, cu o cifră de afaceri în jurul a 3 miliarde de euro și aproximativ 400000 de angajați.

România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulți dintre operatorii din industria ospitalității.

Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a crizei turismului la nivel mondial, create de răspândirea virusului COVID-19.

Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, peste 85% vor îinchide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj.

100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor.

Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.

Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a rezista mai multe luni iar daca ele vor intra în competiție globală cu companii ale altor țări susținute de autoritățile lor, atunci șansa lor va fi inexistentă.

Cerem asftel măsuri imediate pentru toate companiile din industrie, mici, medii și mari:

  1. Șomaj tehnic cu plata a 75 % din venituri și taxele aferente suportate de către stat;
  2. Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;
  3. Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/sau societati de leasing fara consecințe pentru companii;
  4. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții,în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;
  5. Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.

Avem încredere într-o comunitate unită, respectăm tradiția bunei ospitalități românești, punem pasiune pentru a livra servicii impecabile și credem că etica în afaceri este vitală pentru un mediu de business sănătos.

Președinte HORA
Daniel Mischie

Cmentariile sunt închise