Restocracy a finalizat competitia „Topul Mancarurilor 2018” pentru Bucuresti

Restocracy a incheiat pe data de 17 aprilie a.c. prima editie a „Topului Mancarurilor 2018” pentru Bucuresti, competitie care a durat trei luni, in urma careia au fost desemnate restaurantele cu cele mai bune feluri de mancare din categoriile si subcategoriile impuse.

„Competitiile de acest fel, pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare din anumite categorii specifice, se fac in aproape toate tarile, in paralel cu competitiile pentru desemnarea celor mai bune (in general) restaurante din orasul sau zona respective, grupate pe tipuri de bucatarii sau specific dominant, de regula. Se intampla adesea ca un restaurant sa fie desemnat drept cel mai bun din oras, pe anul respectiv, pentru o anumita bucatarie, insa cel mai bun fel dintr-o anumita mancare din acea bucatarie sa fie gasit(a) la alt restaurant. De aici utilitatea unui al doilea clasament, paralel. Daca evaluarile pentru desemnarea celor mai bune restaurante dupa specific se fac aproape intotdeauna inopinat si anonim, competitiile pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare se fac, in egala masura, atat inopinat si anonim, cat si printr-un sistem de inscriere voluntara si cu degustari deschise, restaurantele pregatindu-se din timp pentru aceste evaluari. Pentru competitia „Topul Mancarurilor”, Restocracy a ales acest al doilea sistem, cu inscriere voluntara si cu evaluare deschisa, la vedere. Practic, prin acest sistem urmarim sa vedem care este nivelul maxim pe care un restaurant, respectiv cheful lor, pot sa-l atinga daca isi pun la contributie toata priceperea si resursele si fac un efort consistent, in ideea ca oricine ar putea beneficia de o astfel de experienta gastronomica, cel putin teoretic”, a declarat George Butunoiu, initiatorul proiectului..

Competitia „Topul Restocracy al Mancarurilor” este organizata anual, in perioada ianuarie – aprilie, iar titlurile decernate restaurantelor castigatoare, „Cel mai bun fel specific pentru anul X” are valabilitate un an, pana la desemnarea urmatorilor castigatori ai respectivei categorii, in urmatorul an. In cazul categoriilor cu mai multe subcategorii, nominalizarile si premiile vor fi acordate separat pe fiecare subcategorie: “Cea mai buna vita ne-japoneza din Bucuresti in anul 2018”, respectiv “Cea mai buna vita japoneza din Bucuresti in anul 2018”, ca exemplificare. Daca e cazul, se acorda si niste mentiuni speciale pentru anumite feluri de mancare exceptionale restaurantelor care nu au castigat titlul la categoria respectiva, si mentiuni speciale „hors concours” pentru alte merite si realizari, cum ar fi serviciile sau feluri de mancare in afara concursului.

Restaurantele care au dorit sa concureze au trecut printr-un prim filtru, fiind admise in concurs in jur de 10 restaurante pentru fiecare categorie. Anul acesta competitia s-a facut doar pentru restaurantele din Bucuresti, insa va fi extinsa si la alte orase in anii urmatori.

Categoriile impuse, unele dintre ele cu subcategorii, sunt:

  • Sushi, Sashimi, Ramen si Udon (4 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
  • Paste si Risotto (2 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
  • Steak (2 subcategorii separate, vita nejaponeza si vita japoneza, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
  • Foie gras
  • Fructe de mare
  • Peste
  • Humus, Tabbouleh, Kibby (3 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)

Aceste 7 categorii raman neschimbate de la o editia la alta („Seria Permanenta”), insa de-a lungul anului vor mai fi lansate competitii punctuale („Seria Flotante”), pe cate o categorie, fie la initiativa unor restaurante, fie deschise de catre Restocracy. Modul de abordare, de evaluare si de lucru vor fi identice cu cele de la Seria Permanenta.

Evaluarea se face in doua etape: preselectia, in urma careia primele 3-5 restaurante intra in evaluarea finala. E important de mentionat ca se evalueaza EXCLUSIV calitatea si prezentarea mancarii, si nimic altceva, cum ar fi ambianta, serviciile, preturile, vinurile etc. Restaurantele pot prezenta si feluri de mancare ce nu sunt in meniul curent (existent la data competitiei), insa cu obligatia de a fi introduse in meniu felurile respective in cazul in care au castigat titlul sau o mentiune speciala.

Anul acesta au fost 37 de restaurante inscrise in concurs, multe dintre ele la mai multe categorii si subcategorii. Echipele de jurizare sunt separate pe fiecare categorie in parte si sunt (partial) diferite la faza de preselectie fata de faza finala. Pentru faza de preselectie sunt formate din 3-5 membri, iar pentru faza finala din 5-7. Fac parte din aceste jurii persoane cu o mare experienta internationala, care au calatorit mult de tot si care au avut ocazia de a manca felurile respective de mancare in foarte multe locuri din lume, cu precadere in zonele de origine ale acestor mancaruri pentru perioade semnificativ de lungi de timp – nativi ai tarilor respective sau altii cu o expunere indelungata la respectiva cultura gastronomica.

Potrivit organizatorilor, anul acesta juriile au cuprins peste 70 de personalitati din aproape 30 de tari, cu peste 20 de ambasadori ai unor tari straine in Romania sau ambasadori roamani in strainatate, toti cu o indelungata experienta  de degustare in cele mai mari restaurante ale lumii. Niciun reprezentant al Restocracy nu face parte din aceste jurii.

„Cateva dificultati, in buna parte asteptate, am avut la evaluarea felurilor de mancare cu versiuni ce se pot indeparta semnificativ de cele originare, din tarile in care au aparut, fie prin „europenizare”, prin introducere in circuitul „fusion” sau al altor bucatarii creative. A trebuit sa comparam feluri de mancare pregatite in maniera traditionala, „ca la ele casa”, cu unele semnificativ schimbate si adaptate altor gusturi si imaginatiei bucatarilor respectivi. Oarecum surprinzator, am avut situatii in care nativii tarilor respective au apreciat mai mult versiunile mai „originale”, „creative”, si invers, nenativi care le-au punctat mai multe pe cele „originare”, apropiate de bucataria lor nativa. Alta dificultate a fost comparatia felurilor de mancare bazate aproape exclusiv pe calitatea produselor si ingredientelor de baza (cum ar fi pestele sau fructele de mare), cu putine interventii asupra lor, sau chiar crude, cu feluri de mancare din aceeasi categorie dar gatite cu retete sofisticate, cu mulat interventie asura lor din partea bucatarilor. Comparatie dificila, desigur, mai ales ca Restocracy nu a impus niste proceduri clare pentru aceste situatii. Probabil vor fi introduse incepand cu editia urmatoare, sau poate ca vor face chiar obiectul unor subcategorii distincte in viitor”, a precizat George Butunoiu.

Castigatorii Editiei „Topul Restocracy al Mancarurilor” Bucuresti 2018, Seria Permanenta, sunt:

Cele mai bune sushi si sashimi din Bucuresti in 2018 – Argentine
Cel mai bun ramen din Bucuresti in 2018 – Kanpai Bistro
Cel mai bun udon din Bucuresti 2018 – Yuki
Cele mai bune paste si cel mai bun risotto din Bucuresti in 2018 – Roberto’s
Cel mai bun foie gras din Bucuresti in 2018 – L’Atelier
Cel mai bun peste din Bucuresti in 2018 – Fish House
Cele mai bune fructe de mare din Bucuresti in 2018 – Isoletta
Cel mai bun steak (vita japoneza) din Bucuresti in 2018 – Benihana
Cel mai bun steak (vita nejaponeza) din Bucuresti in 2018 – Red Angus

Mentiuni speciale pentru:

Somonul salbatic de la Yoshi
Bucatini al coniglio della caccia de la Borgo Margherita
Risotto ai ricci di mare con bottarga de la Belli Siciliani
Legumele de la MAIZE
Supa de fructe de mare de la Raionul de Peste
Crevetii cu sos de lamaie si usturoi de la Mesogios
Lobsterul cu polenta de la Le Le Bistrot Francais
Macroul cu sos verde de la La Cave de Bucarest
King & Tiger Prawns de la Dancing Lobster

Mentiuni speciale „hors concours” pentru:

Pizza Margherita de la Borgo Margherita
Ciocolata spumoasa, cremoasa, crocanta, inghetata de arahide cu sare afumata si piment d’Espelette de la Le Bistrot Francais
Serviciul si ambianta de la Isoletta

Restocracy.ro este un site lansat in martie 2017, bazat pe un sistem de evaluare si prezentare a restaurantelor creat de catre George Butunoiu si asociatii sai. In luna mai a.c., Restocracy va lansa aplicatia integrala de mobil, Restocracy Mobile, cu toate listele principale din site, sistem de rezervare, de evaluare a restaurantelor de catre cititori, comentarii etc.

Cmentariile sunt închise