Reprezentantul Letoniei a câștigat titlul Cel mai bun sommelier din lume 2023

La finalul a cinci zile de competiție, Raimonds Tomsons, revendică titlul de Cel mai bun sommelier din lume la competiția Association de la Sommellerie Internationale – ASI,  Best Sommelier of the World 2023. Letonia a câștigat primul loc în fața danezei Nina Jensen și a candidatului chinez Reeze Choi în marea finală de la La Paris Défense Arena din 12 februarie. Candidata Franței – Pascaline Lepeltier, nu a participat din motive de sănătate.

Cei trei finaliști au trecut prin mai bine de patru ore de teste de gust, fiecare test fiind însoțit de elemente neprevăzute: de exemplu o sticlă de vin care nu era la temperatura potrivită sau sosirea improvizată a invitaților la masă. Un alt exemplu de test este cel solicitat de Chef Anne-Sophie Pic, care le-a cerut candidaților să asocieze cele patru vinuri pe care tocmai le gustaseră cu patru preparate din meniul restaurantului ei din Valence. Finaliștii au trebuit să analizeze și o listă de vinuri pentru a identifica erorile de preț, recoltă și proveniență, să deguste și să identifice trei vinuri în fața publicului prezent, precum și să identifice cinci vinuri dintr-o serie de imagini. Ediția din 2023, a reflectat și schimbările de lifestyle survenite de la ultima ediție, unul din teste implicând asocierea băuturilor nealcoolice cu mâncăruri vegane.

Lista participanților la competiție a fost formată din 68 de candidați proveniți din 65 de țări: 65 de membri ai asociației ASI (5 dintre ei fiind membri observatori), la care se adaugă câștigătorii concursurilor continentale – „ASI Best Sommelier of Europe and Africa 2021”, „ASI Best Sommelier of the Americas”. 2022”, și „ASI Cel mai bun sommelier din Asia și Oceania 2022”. Candidații s-au întâlnit pe parcursul a 4 zile de teste la nivel înalt, degustare și service, menite să le testeze abilitățile profesionale.

Datorită concursului ASI Best Sommelier of the World, întreaga lume și-a concentrat atenția pe acest segment foarte important al industriei Ospitalității, mai ales că a fost găzduit după trei decenii de o țară cu renume în Somelărie. Concursul a fost creat în 1969 odată cu apariția ASI, iar acesta a avut loc în Franța în 1989, când candidatul local Serge Dubs a câștigat titlul. Până la ediția din acest an, cel mai bun somelier al lumii era Marc Almert, care deține acest titlu de la concursul din 2019 de la Anvers, Belgia.

În săptămâna concursului, delegațiile internaționale au fost găzduite de hotelul recent renovat Pullman Montparnasse, iar sferturile și semifinalele s-au desfășurat în același hotel. Anunțarea semifinaliștilor s-a ținut la prestigiosul Hôtel de Ville de Paris, lăsând finala și ceremonia de încheiere pentru La Défense Arena, unde a putut fi urmărită de un public de aproximativ 3500 de profesioniști și pasionați ai vinului. Biletele pentru accesul la finală au fost puse în vânzare încă din luna decembrie 2022, un eveniment căruia i s-a acordat importanța cuvenită având în vedere că Franța este al doilea cel mai mare producător de vin din lume conform datelor OIV – International Organisation of Vine and Wine pentru 2021. Un obiectiv secundar al concursurilor este de a pune în valoare țara gazdă, de a-i promova gastronomia, podgoriile și viticultorii.

Iată lista candidaților din Europa și Africa: Bujar Tukuli – Albania, Suvad Zlatic – Austria, Tom Ieven – Belgia, Ivan Jug – Croaţia, Sotiris Neofytidis – Cipru, Jakub Pribyl – Republica Cehă, Nina Jensen – Danemarca, Mikk Parre – Estonia, Antero Niemiaho – Finlanda, Pascaline Lepeltier – Franţa, Jaba Dzimistarishvili – Georgia, Maximilian Wilm – Germania, Aristotelis Sklavenitis – Grecia, Juan Sebastian Giraldo – Ungaria, Manuel Schembri – Islanda, Anke Hartmann – Irlanda, Salvatore Castano – Italia, Mattia Antonio Cianca – Italia, Raimonds Tomsons – Letonia, Martynas Pravilonis – Lituania, Grégory Mio – Luxemburg, Jeff Luciano Thome – Mauritius, Bruno Scavo – Monaco, Kamel Essbai – Maroc, Adrian Visser – Olanda, Francesco Marzola – Norvegia, Kamil Wojtasiak – Polonia, Nelson Guerreiro – Portugalia, Adrian Jipa – România, Vuk Vuletic – Serbia, Rastislav Sutak – Slovacia, Valentin Bufolin – Slovenia, Jo Wessels – Africa de Sud, Diego Gonzalez – Spania, Ellen Franzen – Suedia, Reza Nahaboo – Elveţia, Eric Zwiebel – Regatul Unit, Maryna Revkova – Ucraina, Tawanda Marume – Zimbabwe.

Deși Letonia nu este cunoscută pentru viticultură, Tomsons, care s-a clasat pe locul al treilea la ediția din 2019, a folosit acest lucru drept un atu, declarând într-un interviu: „Nu avem o istorie și mintea noastră este mai liberă. America Latină sau țărilor recunoscute pentru viticultură precum Spania și Portugalia, le este mai greu să se deschidă către vinurile lumii, pentru că sunt foarte mândri de vinurile lor.”

Tomsons este director al unei companii importatoare de vinuri cu sediul la Riga și co-fondator WineTeach, o platformă online de educație, iar de anul acesta se va alătura Campionilor ASI.

Cmentariile sunt închise