Prima editie a Conferintei Nationale a Bucatarilor din Romania, pe 19 septembrie, la Brasov

Prima editie a Conferintei Nationale a Bucatarilor din Romania  (ANBCT) va avea loc pe 19 septembrie 2018 la Hotel ARO PALACE din Brasov, aducand in cele cinci paneluri de discutii 20 de speakeri si 10 invitati speciali.

“Conferinta Nationala a Bucatarilor din Romania isi propune sa devina un eveniment anual al gastronomiei romanesti, un moment de analiza a problematicilor din sectorul gastronomic, piesa centrala a industriei de ospitalitate din Romania. Vrem sa capacitam eforturile bucatarilor, formatorilor, institutiilor publice, factorilor guvernamentali, reprezentantilor industriilor conexe in vederea realizarii si promovarii unei activitati si imagini corecte a gastronomiei romanesti profesioniste”, spune Adrian Neag, ANBCT Romania.

Sesiunile de dezbateri vor aborda teme de interes din sectorul gastronomic romanesc. Se va vorbi despre bucataria nationala versus straina, importanta gustului in era esteticului, bucatarul plurivalent, cum se pregatesc profesionistii pentru un concurs si recrutarea personalului din industria ospitaliera.

Cosmin Dragomir, fondatorul revistei on-line Gastroart.ro, va modera panelul despre evolutia bucatariilor traditionale in Romania dar si la nivel mondial, despre unicitatea gastronomiei noastre si despre cat de important este acest aspect din punct de vedere al cifrei de afaceri a unui restaurant. Vor dezbate aceste subiecte chef Oana Coanta, chef Madalina Santa si chef Giovanni Baldantoni.

Despre revenirea gustului in prim planul unei gastronomii conduse doar de vizual va dezbate George Valeriu Draghici, chef si lector la Horeca School Brasov si Bucuresti, impreuna cu Cosmin Dragomir, chef Ciprian Nicolaescu si chef Adrian Pop.

O alta tema foarte des intalnita in bucatarie este bucatarul 3 in 1 – un meniu semnat de acelasi chef, de la starter la desert. Un cofetar poate pastra identitatea restaurantului? Vor afla raspunsul la intrebare Flavian Andrei Dobre, pastry chef cu premii castigate la IBA CUP Munchen 2015, chef Paul Siserman si cofetar Stefan Alexandru.

Pentru ca exista multe competitii nationale si internationale pentru profesionistii din gastronomie, este important ca acestia sa stie cum sa se pregateasca pentru un concurs. La CNBR, bucatarii au ocazia sa invete de la Gabriela Berechet, trainer, jurat in competitii gastronomice, autor de lucrari de specialitate si consultant. Vor afla care este tipul de coaching de care au nevoie si cum se asigura ca  pot furniza resursele – informationale, tehnice, materiale – necesare pentru a castiga de la chefii Petronela Ciubotariu, Maria Popa, Carmela Dragomir si Irina Hriapca.

Ziua se va incheia cu discutii despre recrutarea personalului din industria ospitaliera. Cursurile oferite de scolile din Romania par sa nu mai fie suficiente pentru a face fata ofertelor de locuri de munca din acest sector. Cristian Macedonski, consilier la Primaria din Brasov, va gasi solutii alaturi de reprezentanti oficiali din invatamant.

La conferinta vor participa si cativa invitati speciali, directori si fondatori de asociatii gastronomice internationale. Printre acestia se numara Domenico Maggi – director continental WACS pentru Europa de Sud, Carlos Duran Herrera – Secretary General and Founding CEO National Spanish Culinary Team, Elena Ciobanu, presedinte Asociatia Nationala Culinary&Catering Republica Moldova, Enza Barbaro, presedinte Reprezentanta Romania FIC – Federazione Italiana Cuochi, Sarkiz Yacoubian, presedinte Taste of Peace si Zeki Acikoz, presedintele Federatiei Asociatiilor Gastronomice din Turcia.

Conferinta Nationala a Bucatarilor din Romania este un eveniment organizat de ANBCT (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism), sub patronajul Ministerului de Turism si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania. Partener de dezvoltare si comunicare al ANBCT este, de anul acesta, Hospitality Culture Institute.

ANBCT a fost infiintata in 1971 la initiativa marilor bucatari si cofetari ai vremii si a aderat la Federatia Internationala a Bucatarilor, astazi WACS (World Association of Chefs Societies), unde ANBCT este singurul reprezentant al gastronomiei romanesti membru cu drept de vot.

Cmentariile sunt închise