Peste un sfert din români nu mănâncă zilnic legume conform unui sondaj Nestlé Romania

Mai mult de un sfert dintre români (27%) nu consumă legume în fiecare zi, iar 52% consumă doar o porție pe zi, în timp ce doar 21% consumă zilnic 2-3 porții de legume la principalele mese ale zilei, potrivit unui sondaj Masmi efectuat la comanda Nestlé. Numai 2 din 10 români consideră că servesc mese echilibrate în cea mai mare parte a timpului.

Opțiunile alimentare sănătoase sunt percepute ca fiind mai costisitoare de către 46% dintre respondenți, ceea ce reprezintă cea mai importantă barieră în calea unei alimentații sănătoase. Aproape la fel de important este și lipsa timpului: 30% dintre români consideră că lipsa timpului îi împiedică să urmeze o alimentație sănătoasă. De exemplu, peste jumătate (55%) dintre participanții la studiu spun că pregătirea meselor sănătoase durează mai mult. 26% dintre români nu prea știu, de fapt, ce reprezintă o alimentație sănătoasă, lipsindu-le educația nutrițională și informațiile clare și practice. Potrivit sondajului comandat de Nestlé, doar 20% din români spun că nu le place neapărat gustul alimentelor mai sănătoase.

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, face eforturi de ani de zile pentru educarea consumatorilor în direcția adoptării unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, prin intermediul inițiativei NutriPorția. Acesta are o versiune dedicată exclusiv încurajării consumului de alimente de origine vegetală: legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale: VeggiePorția, pentru a avea o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă.

”Acum, la cumpăna dintre vară și toamnă, suntem în plin sezon de legume și fructe proaspete, gospodinele pregătesc conservele de iarnă, vedeta fiind tradiționala zacuscă. O zacuscă cu ciuperci sau cu fasole, consumată cu pâine integrală poate fi, dacă vreți, un exemplu de VeggiePorție tradițională. Pentru cei care nu au timp de așa ceva, există legumele proaspete și, la iarnă, legumele congelate, care păstrează destul de bine mineralele și elementele nutritive odată cu congelarea rapidă, imediat după recoltare. Fie că ești omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate exclusiv din alimente de origine vegetală, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie (proteine vegetale, carbohidrați buni, grăsimi), precum și o bună parte din micronutrienți (vitamine și minerale).”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Alături de NutriPorția adresată copiilor, VeggiePorția face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la îmbunătățirea calității vieții, oferind opțiuni sănătoase și gustoase celor care vor să aibă un stil de viață echilibrat. O alimentație  bogată în fibre poate reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni, iar consumul de fructe și legume este legat de îmbunătățirea sănătății oaselor și poate reduce probabilitatea unei creșteri nesănătoase în greutate, oferind o gamă abundentă de vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect.

Același studiu prezintă și o tendință de creștere a consumului de fructe și legume: aproximativ o treime dintre români declară că au crescut frecvența de cumpărare a fructelor și legumelor, fie pentru că sunt mai accesibile ca preț față de produsele animale, fie din dorința de a mânca mai sănătos. Legumele pot fi gătite cu gust și durata de pregătire este mult mai mică decât în cazul preparatelor cu carne – mai multe informații utile pentru o alimentație sănătoasă și variată, rețete și recomandări aici.

Se recomandă consumul a cel puțin 5 porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru adult) de fructe sau legume este de 80 g, fără a pierde din vedere varietatea. Sugestia ar fi includerea unui sortiment colorat de fructe și legume în meniul zilnic, pentru că fiecare porție oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea și bunăstarea organismului. De asemenea, fructele și legumele congelate pot reține chiar mai multe vitamine și minerale și pot constitui o modalitate facilă de a avea întotdeauna fructe și legume disponibile acasă.

Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În România, Nestle s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani companii a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050. La nivel global, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. 

Cmentariile sunt închise