Numarul de innoptari in hotelurile din Bucuresti a urcat cu 10% anual, reprezentand cea mai buna evolutie din Europa Centrala si de Est

Piata hoteliera din Europa Centrala si de Est (ECE) inregistreaza o evolutie pozitiva, toti indicatorii de performanta avand valori mai mari fata de anul precedent. Ppotrivit raportului CEE Hospitality Snapshot 2018, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, Bucurestiul se remarca printr-o crestere medie a numarului de innoptari, de 10,1% pe an in intervalul 2013 – 2017, cea mai mare din regiune.

Astfel, ca dinamica, Bucurestiul depaseste principalele capitale din ECE, si anume Viena, Praga, Budapesta, Varsovia, Bratislava si Sofia, creand bazele unei dezvoltari sustenabile a capacitatii de cazare. Totusi, cu un numar de 3,2 milioane de innoptari in 2017, Bucurestiul se afla inca la o distanta considerabila de Praga (18 milioane de innoptari), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) si Varsovia (6 milioane), depasind doar Bratislava (2,7 milioane) si Sofia (2 milioane).

„Varsovia trebuie sa isi imbunatateasca vizibilitatea ca destinatie turistica. Similar, cererea din Bucuresti este generata in special de segmentul corporate. În ciuda acestui fapt, gradul mediu de ocupare in Bucuresti este destul de ridicat (73,6% in 2017), hotelurile internationale de top inregistrand rate de ocupare de peste 80%, fiind ocupate integral timp de sase luni pe an”, spun consultanti Cushman & Wakefield.

Tarifele medii ale hotelurilor din Bucuresti au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/ noapte, fiind mai mari decat în Sofia (76,1 euro/ noapte), Varsovia (75,4 euro/ noapte) si Bratislava (63,6 euro/ noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/ noapte), Praga (87,5 euro/ noapte) si Budapesta (84,3 euro/ noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializata in industria hoteliera, citate de Cushman & Wakefield.

Ajustand tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru Bucuresti in 2017), reiese ca hotelierii din Bucuresti au incasat anul trecut, in medie, cate 57,5 euro/ noapte pentru fiecare camera disponibila, in crestere cu 6,4% fata de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat sa creasca si in prima jumatate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/ noapte.

Rezultatele pozitive inregistrate de hotelurile din regiune au atras in ultimii ani atat atentia dezvoltatorilor, cat si a investitorilor aflati in cautare de randamente mai mari comparativ cu pietele vestice. În timp ce in centrul unor orase precum Praga, Budapesta sau Viena sunt in prezent mai dificil de gasit terenuri sau cladiri care pot fi reconvertite in hoteluri, in orase precum Varsovia, Bucuresti sau Sofia capacitatea de cazare va continua sa creasca in urmatorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins intre 3,9% (in Bucuresti) si 8,5% in Varsovia.

Sase noi hoteluri afiliate lanturilor internationale, in Bucuresti

In Bucuresti, pentru urmatorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanturi internationale, amintind aici Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoza), Ibis Styles (Stirbei Voda), Hotel Indigo (George Enescu – Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).

Cmentariile sunt închise