Legea antifumat, adoptata. Fumatul ramane interzis in toate spatiile inchise

Camera Deputatilor a adoptat ieri, 18 octombrie 2016, un proiect de lege prin care este transpusa o directiva europeana din domeniul tutunului in forma sa initiala, astfel incat s-au respins definitiv toate modificarile prin care s-ar fi imblanzit interdictiile. Drept urmare, fumatul ramane interzis in toate spatiile inchise, asa cum prevede legea adoptata in primavara. Prin transpunerea directivei europene, tigarile aromate vor fi interzise in termen de 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Tigarile mentolate vor ramane pana in 2019, cand vor fi interzise.

In Parlament mai exista un proiect prin care se doreste relaxarea interdictiilor, astfel incat sa se poata fuma din nou in spatii special amenajate. Acesta se afla la Senat, unde asteapta votul in plen, dupa ce comisia de sanatate a decis de asemenea respingerea modificarilor.

Proiectul a fost promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu si de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, insa are sustinatori de la toate partidele. Ministerul Sanatatii nu sustine acest proiect.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa intre in plen, apoi va merge la Camera Deputatilor.

Acest  proiect redefineste spatiul inchis drept spatiu accesibil publicului care are un acoperis, plafon sau tavan si pereti de jur imprejur. „Fumatul este permis numai in camere special amenajate destinate sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare”. Fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului.

 

 

 

Cmentariile sunt închise