Jamie Oliver, nevoit să accepte colapsul grupului său de restaurante din UK

Rețeaua de restaurante controlată de celebrul chef britanic Jamie Oliver și-a declarat falimentul, cei 1.300 de angajați fiind în pericol de a-și pierde locul de muncă.

Grupul care este alcătuit din 25 de unități a fost încredințat pentru administrare companiei KPMG care are misiunea de a găsi un cumpărător sau de a închide toate operațiunile restaurantelor.

Folosindu-se de puterea imaginii pe care și-a construit-o prin intermediul media, renumitul chef Jamie Oliver a reușit să dezvolte în 10 ani un grup de restaurante alcătuit din diverse branduri cum ar fi Jamie’s Italian, steakhouse-ul Barbecoa, și cel mai renumit dintre ele, 15, din Londra.

”Sunt profund afectat de acest deznodământ și aș vrea să mulțumesc tuturor angajaților și tuturor furnizorilor noștri care s-au implicat trup și suflet în această afacere mai bine de 10 ani. Realizez cât de dificilă este această situați pentru toți cei afectați”, a declarat Oliver într-un comunicat.

„Am lansat Jamie’s Italian în 2008 cu intenția de a schimba radical într-un mod pozitiv piața restaurantelor medii din Regatul Unit, cu o abordare cu o valoare mai mare și ingrediente de o calitate mai bună, cu standarde de top în ceea ce privește tratamentul aplicat animalelor și o echipă minunată care mi-a împărtășit pasiunea pentru mâncare și servicii de înaltă calitate. Și exact acest lucru am făcut”, a continuat chef-ul englez.

Jamie Oliver, devenit celebru în urma show-ului TV Naked Chef și a campaniilor pentru asigurarea unor meniuri sănătoase elevilor din școlile britanice și nu numai, recursese deja la închiderea a 12 restaurante în 2018 și la o infuzie de 13 milioane de lire sterline din fondurile personale în încercarea de a menține grupul pe linia de plutire.

Situația grupului controlat de Jamie Oliver este experimentată și de alte rețele de restaurante britanice din segmentul mediu, cum ar fi Boparan Restaurant’s Giraffe, Carluccio’s și Gourmet Burger Kitchen, care și-au închis locațiile pe parcursul anului trecut acuzând condițiile dure ale mediul economic din zonele premium.

Într-un interviu acordat anul trecut Financial Times, Jamie Oliver a indicat că business-ul său se confruntă cu ”furtuna perfectă” – un cumul de factori cu urmări dezastruoase pentru activitatea restaurantelor sale: creșterea nivelului chiriilor, al salariilor, al ingredientelor, completat de impactul Brexitului și al schimbării obiceiurilor de consum.

”Acesta este ultimul dintre numeroasele restaurante din zonele premium care, în ciuda brandului puternic, nu au reușit să se mențină pe linia de plutire și să țină pasul cu schimbarea trendurile de consum ale clienților”, a comentat Turon Miah, senior associate al firmei de avocatură Gowling WLG.

Restaurantele deschise în străinătate de grupul condus de Jamie Oliver, filiale ale Jamie’s Italian, Jamie’s Pizzeria și Jamie’s Deli, vor continua să funcționeze normal.

Cmentariile sunt închise