INS: Salariul mediu net se apropie de 2.500 de lei. Cele mai mici salarii sunt in industria Horeca

Recentele date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca salariul mediu brut pe economie a crescut cu 3,1% in noiembrie 2017, fata de luna anterioara, pana la 3.430 lei, in timp ce valoarea neta s-a situat la 2.464 de lei, in urcare cu 3% (72 lei).

Conform statisticii, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.157 de lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie 2016, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2017.

In luna noiembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2017. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Potrivit INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cmentariile sunt închise