HORA îndeamnă operatorii din Horeca să-și unească vocile

Organizația Patronală HORA, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, a înaintat în data de 6 august o scrisoare deschisă Primului Ministru. În respectivul document se propuneau, printre altele, o serie de măsuri menite să asigure funcționarea în siguranță a teraselor și deschiderea restaurantelor la interior. Iată care au fost propunerile înaintate reprezentatului Guvernului României prin președintele Hora, Daniel Mischie, în contextul în care restaurantele din Europa sunt deschise:

– redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19:
– asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate;
– evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare;
– purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant;
– se vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
– informarea clienților asupra regulilor de igienă și distanțare fizică precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
– curățarea și dezinfectarea cu substanțe bactericide și virulicide a spațiilor/suprafețelor în care au acces clienții și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;
– eliminarea obligativității purtării mănușilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului, considerăm că este mult mai eficientă spălarea frecventă si directă a mâinilor;
– inițializarea unei campanii de încurajare a publicului pentru a respecta regulile de distanțare fizică, purtare a măștii de protecție, spălarea frecventă și corectă a mâinilor.

De asemenea, s-a propus:
– promovarea întoarcerii la normalitate, a petrecerii unor momente frumoase îsn restaurant și reluarea unei vieți normale;
– eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 milioane euro anual, conform studiului comandat de HORA menționat mai sus;
– reglementarea bacșișului/tips-ului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS;
– clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari;
– focusarea controalelor făcute de către instituțiile statului pe respectarea reglementărilor privind raspândirea virusului SARS COV 2.

Având în vedere faptul căindustria HORECA dinRomânia se confruntă cu o situație de criză fără precedent, ne simțim obligați să luăm o poziție fermă și să organizăm un protest pașnic prin suspendarea activității,miercuri 19.08.2020 întreorele 17:00-18:00, acțiune la care vom respecta toate prevederile sanitare in vigoare. La protestvor participa atât angajații cât șipartenerii industriei.Recurgem la această soluție deoarece numeroasele apeluri făcute de HORA la adresa guvernului au rămas fără răspuns iar responsabilitatea pe care o avem față de angajații noștri nu ne poate lăsa nepăsători.Locurile de muncă din industria ospitalității salvează vieți!

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:

•40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro

•Aproximativ 400 000 de angajati reprezentând 10% din numarultotal al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajațidirect implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unorcompanii ce dezvoltăafaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de primele șase luni ale anului trecutși a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Toți cei care lucrează în sau pentru industria HORECA pot participa la protestul de miercuri, 19 august, pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400000 ce lucrează în această industrie.

Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte însoțite de mesaje ferme, prin care ne exprimăm, pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate.Cei care vor să ia parte la protest, o pot face astfel:

1. Accesează link-ul https://we.tl/t-k6jCEE6YkQ, unde se găsesc toate pancartele în format de print

2. Printează pancartele pentru toți membrii echipei

3. Opresc actvitatea comercială începând cu ora 17:00 și se poziționează în fața restaurantelor și a teraselor cu pancartele din link-ul de mai sus printate, până la ora 18:00.

Potrivit studiului comandat de HORA (împreunăcu organizațiile membre in APT (Alianța Pentru Turism), efectuat pe o perioadăde 5 ani, dorim să atragem atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07.În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.

Considerăm că in țara noastră creșterea numărului de infecții se datorează lipsei reglementărilor adecvate și imposibilității statului de a asigura respectarea celor existente.Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creșterea numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările.

Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm.Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aducdoar mari prejudicii sectorului HORECA.

Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiindafectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați.

Cmentariile sunt închise