Gastroart.ro & ARGR va invita la „un festin Brancovenesc – mancaruri de „melci si pesti”

Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti (ARGR) si Gastroart.ro organizeaza pe data de 20 aprilie 2018 o noua editie din seria de evenimente gourmet de arheologie culinara inspirate din retetele din cartile vechi de bucate aparute in Romania.

Acest al doilea eveniment din serie, ce va avea loc la ora 17:00, la Zahanaua Gastronomica Zexe, de pe strada Icoanei nr. 80, este dedicat suprinzatoarei bucatarii brancovenesti, cu preparate inspirate dintr-un manuscris datat la sfarsitul secolului al XVII-lea. Exercitiul propus: „cum gateau romanii ceva melci, niscaiva lapti si ceva pesti”. Aceste mancaruri fabuloase vor fi insotite de vinuri si povesti pe masura.

Meniu „Mancari de melci si pesti”

Mancare – unu
Melci grijiti dupa datina in salata de ierburi bune, laptuci, izma, varfuri de jales si sfecla rosie in spuza.
Alta mancare – doi
Lapti fierti in putintel vin alb garnisiti cu sos de rosii coapte cu ostropiel de nuci pisate, catelusi mituteli de usturoiu pisat, otet tare si busuioc verde.
Alta mancare – trei
Ceguta pe jar unsa cu amestecaturi de untdelmn, cuisoare, zeama de naramza, sare si piper servita cu salata de cicoare cu capere, graunte de rodie, stafide si otet aromat.
Alt fel – patru
Papara de lapte presarata cu scortisoara, fisticuri, migdale si dulceata de petale de trandafiri.

Sef la cuhnie: Amalia Consulea
Paharnic: crame romanesti de incredere
Pret 140 lei/ persoana. Bautura nu este inclusa. RSVP: 0732 232424

Traditionale sau autentic-nationale preparatele din meniurile propuse de catre ARGR fac parte din proiectul de promovare si valorificare a tezaurului imaterial culinar autohton, scop asumat de catre ARGR inca de la infiintare.

Evenimentele sunt organizate cu o frecventa de doua saptamani, cu tematici diferite si invitati care pot oferi mai multe informatii si detalii despre bucataria romaneasca veche, cartile de bucate aparute la noi, contextul istoric, influentele gastronomice seculare, specificul local etc.

Serile culinare se vor desfasura in cel mai premiat local de profil – Zahanaua Zexe din strada Icoanei nr. 80.

Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti isi propune redefinirea gastronomiei romanesti ca element al patrimoniului national si reintegrarea acesteia in circuitul valorilor europene. Activitatea ARGR se concentreaza pe descoperirea si valorificarea tezaurului gastronomic romanesc ca parte a patrimoniului imaterial national. ARGR este o initiativa privata infiintata cu scopul de impulsiona cercetarea in domeniu si de a promova mancarea romaneasca atat pe teritoriul tarii cat si in afara granitelor Romaniei. ARGR este o organizatie nonprofit infiintata in 2014 avand ca membri fondatori pe Amalia si Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul avand si functia de presedinte executiv.

Cmentariile sunt închise