Aproape 98.000 de turisti au cheltuit circa 3,7 milioane de euro in minivacanta de 1 Mai, doar pe cazare si mic dejun

In jur de 98.000 de turisti au ajuns anul acesta, in minivacanta de 1 Mai, in diverse statiuni din tara, unde au cheltuit aproximativ 3,7 milioane de euro, cu aproape 0,2 milioane de euro mai mult decat in anul 2017, cand, de ziua internationala a muncii au plecat in vacante in tara peste 94.000 de turisti, potrivit estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Conform sursei citate, lipsa unor evenimente sociale majore, cresterea relativa a veniturilor si prognoza de vreme calduroasa, au impulsionat cererea de vacante pentru aceasta perioada.

„Din datele noastre, putem estima pentru aceasta perioada incasari de aproximativ 12,7 milioane de lei in toate destinatiile turistice din tara doar din mancarea si distractia turistilor, in conditiile in care un roman a cheltuit, in medie aceeasi suma ca anul trecut, adica 120 de lei pe zi, in afara de cazare si mic dejun. La aceasta suma se adauga aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare si mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale romanilor care au mers in minivacanta de 1 Mai in tara de 30 de milioane de lei (aproximativ 6.4 milioane de euro)”, a declarat  Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv al FPTR.

Si anul acesta s-a mentinut in preferinta romanilor zona rurala, pensiunile reusind sa atraga peste 42.000 de turisti. Destinatiile alese au fost Bran, Bucovina si Maramures, dar si zone mai putin cunoscute, aflate in apropierea marilor aglomerari urbane, precum Clisura Dunarii, Caras Severin sau Sambata de Sus, unde cazarea a costat intre 40-200 lei de persoana pe noapte.

Totusi, destinatia cea mai populara pentru minivacanta de 1 mai a ramas litoralul romanesc. Din datele puse la dispozitie de catre hotelieri, de 1 Mai au s-au cazat pe litoral, in structurile clasificate, in jur de 28.000 de turisti, tarifele pornind de la 80 lei pentru o noapte de cazare si ajungand pana la 450-500 lei. „Cifrele vehiculate, de 78-80.000 de turisti ajunsi pe litoral in aceste zile nu sunt realiste si depasesc cu mult capacitatea structurilor  de cazare clasificate deschise”, a precizat Dragos Raducan.

In Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vanzandu-se astfel, 20.000 de locuri din totalul de 22.000 puse la dispozitie.  In celalalt capat al litoralului, Vama Veche a atras si ea multi turisti, fiind puse la dispozitie aproximativ 1.500 de locuri clasificate si, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri neclasificate.

In ceea ce priveste zona montana, 19.000 de romani si-au rezervat o vacanta, pe care au cheltuit, doar pe cazare, aproximativ 3,42 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile. Cele mai cautate statiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei, Sinaia si Busteni, unde cazarea a costat intre 60 -500 lei de persoana. Cei care s-au cazat la unitati de cazare de 3 si 4 stele au beneficiat de cina traditionala si acces la spa.

In ceea ce priveste statiunile balneare, peste 16.000 de romani au ales sa se relaxeze la o piscina cu apa termala, unde au putut beneficia de programe speciale de SPA.
Sunt si romani care s-au orientat in aceasta perioada spre Delta Dunarii. Este vorba despre cateva mii de persoane, in special pescari pasionati si turisti dornici de inedit. In ceea ce priveste tarifele, in Delta Dunarii, de exemplu, trei nopti de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costa in medie 520 de lei de persoana.

Destinatii preferate in strainatate

Anul acesta foarte multi romani au ales sa petreaca minivacanta de 1 mai intr-un city break in  orase europene. La Amsterdam, pachetul porneste de la 400 euro, pentru trei nopti de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun si transport cu avionul. Acelasi pachet pentru Roma costa de la 309 euro de persoana, in timp ce pentru Paris depaseste 300 euro. In Barcelona, la un hotel de trei stele, cu transport si taxe asigurate, se ajunge la suma de 399 euro.  O alta destinatie preferata  a fost Grecia, unde peste o mie de romani au platit pentru un sejur de trei zile cu transport cu autocarul preturi incepand cu 92 euro.
Alte cateva mii de romani au mers in Bulgaria, atrasi de conditiile oferite si de reducerile de pana la 20% pentru cazarile de minimum trei nopti. Pentru un hotel de patru stele, all inclusive, transport cu autocarul, preturile au variat intre 125-250 euro.

*Datele sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimarilor realizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Cmentariile sunt închise