Analiza: Piata de entertainment ar putea depasi 500 de milioane de lei, dublu fata de 2009

Cea mai recenta analiza realizata de KeysFin releva ca piata de entertainment – concerte, spectacole, festivaluri, petreceri mondene – creste de la an la an cu cifre spectaculoase. Potrivit sursei citate, afacerile firmelor din domeniu ar putea depasi nivelul de 500 de milioane de lei in 2017, performanta dubla fata de anul 2009.

Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, numarul firmelor din acest domeniu s-a dublat fata de acum sapte ani, de la 1.090 in 2009 la 2.132 in 2016. Mai mult de jumatate activeaza in sectorul de activitati de interpretare artistica (spectacole), urmate de cele care asigura suportul logistic, peste 800.

Pe fondul cresterii spectaculoase a numarului de evenimente, de la spectacole de film si teatru, la concerte si festivaluri dintre care cel mai relevant exemplu il constituie Untold, afacerile din entertainment-ul romanesc au inregistrat incasari de peste 472 milioane de lei, in conditiile in care in 2009 abia treceau de granita de 200 mil.lei (213,8 mil.lei)

„Un business care devine tot mai profitabil, pe fondul maturizarii pietei. De la concertele gratuite din anii ’90-2000, piata a evoluat semnificativ, investitiile mai ales in logistica si promovare determinand o schimbare semnificativa in comportamentul de consum al romanilor. Festivaluri precum Untold din Cluj, Enescu, Neversea au demonstrat ca business-ul in acest domeniu poate fi profitabil, in conditiile dezvoltarii unor servicii la standarde occidentale. iata isi continua trendul crescator si in 2017, succesul de casa raportat de festivalurile organizate in aceasta vara, precum Untold si Neversea (aflat la prima editie), sustinand prognozele prind cresterea afacerilor cu cel putin 20%”, afirma analistii de la KeysFin.

Pe fondul optimizarii afacerilor, profitul sectorului a depasit nivelul de 88,5 milioane de lei in 2016, cifra fiind de aproape patru ori mai mare decat in 2009, se arata in analiza KeysFin.

Care sunt cei mai importanti jucatori din piata de entertainment

Cea mai importanta companie din domeniul organizarii de spectacole, concerte si logistica de eveniment, in functie de cifra de afaceri, a devenit, in ultimii ani, Untold SRL din Cluj. Organizatorul festivalurilor Untold si NeverSea a inregistrat in 2016 o cifra de afaceri de 34,2 milioane de lei si un profit de 3,47 milioane de lei, ajungand la o cota de 6,6% din piata de entertainment.

Pe locul secund s-a clasat, anul trecut, East European Production SRL, cu afaceri de 22,8 milioane de lei si o cota de piata de 4,4%.

In topul jucatorilor din entertainment, urmeaza Global Records SRL (afaceri de 15,3 mil.lei), Fives International SRL (12,4 mil.lei), Festival Tickets Management SRL (10,9 mil.lei), Sunfest SRL (8,3 mil.lei), Livada Advertising SRL (8,2 mil.lei), Bucharest Arena SA (6,9 mil.lei), Ha Ha Ha Production SRL (6 mil.lei) si Phoenix Entertainment SRL (5,6 mil.lei)

Primii 10 jucatori din piata au inregistrat, impreuna, cea mai mare parte a cifrei de afaceri, atat pe segmentul de organizari de spectacole cat si pe cea de logistica.

Statistica KeysFin arata, pe de alta parte, ca cele mai multe firme activeaza in Bucuresti (959) acolo unde exista si cele mai multe evenimente. „Capitala este principala piata din entertainment-ul romanesc, in Bucuresti fiind organizate cele mai multe evenimente. Motivele tin, in primul rand, de concentratia populatiei, de puterea de cumparare si de logistica. Clujul, Constanta, Sibiul, Timisoara si Iasiul se afla pe urmatoarele locuri in topul interesului investitorilor din acest domeniu.

In aceste orase, poate chiar mai mult decat in Capitala, autoritatile locale au inteles potentialul turistic si de afaceri al organizarii de concerte si festivaluri, iar cel mai bun exemplu de succes il reprezinta rezultatele raportate de Primaria din Cluj-Napoca, oras vizitat in aceasta vara de peste 100.000 de turisti”, explica analistii KeysFin. (Foto: UntoldFestival)

Cmentariile sunt închise