Alianța pentru Turism își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână,

Alianța pentru Turism își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, și solicită o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.

După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar și afectarea masivă a industriei turismului, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire și au nevoie de predictibilitate și stabilitate. Înțelegem necesitatea îmbunătățirii măsurilor fiscale și credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creșterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic.

Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la următoarele premise:

  1. Industria turismului este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie și creșterile de prețuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel;
  2. Ne luptăm cu un deficit de personal fără precedent, care amenință dezvoltarea afacerilor cel puțin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi și alocă resurse peste estimări și bugete, pentru a putea combate lipsa personalului;
  3. Înțelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea și ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent și de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil;
  4. Fundamentul pornește de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ și de o birocrație înlesnită pentru a încuraja mediul economic și pentru a crește randamentul bugetelui de stat.

Solicităm astfel un dialog urgent pentru a identifica o formă optimă a legii, dar care să permit sectorului o dezvoltare sănătoasă în continuare.

Alianța Pentru Turism este o platformă care reunește 26 de entități, printre cele mai importante și mai ales active din turismul național, cu rol de reprezentare a unei părți importante din industria turismului și a ospitalității în relația cu Președintele României, Guvernul României, Parlament și ministere.

Alianța pentru Turism reprezintă un rezervor imens de competențe și expertiză, membrii componenți reprezentând toate sectoarele din turism (inclusiv asocieri public-private care îndeplinesc rolul de management al destinațiilor turistice începând cu anul 2005), pe care îl pun la dispoziția autorităților centrale și locale în consultările, dezbaterile și întâlnirile pe care le au cu acestea, în vederea accelerării dezvoltării turismului, creșterea calității serviciilor din turism, creșterea procentului pe care îl reprezintă direct și indirect turismul în PIB-ul României, micșorarea deficitului balanței  comerciale din turism și profesionalizarea promovării României pe plan extern.

Cmentariile sunt închise