Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2018 au cheltuit în medie 2383,5 lei/persoană

 

În anul 2018 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2.784.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 6.635,6 milioane lei. Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul IV 2018 a fost de 572.300, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1.399,0 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul IV 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (54,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 56,7% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (45,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (62,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,1%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (91,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 41,3% au reprezentat cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 36,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinourui, săli de jocuri mecanice au reprezentat 45,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 39,7% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,2%, urmate de autocare şi autobuze cu 4,3%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,1%.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în anul 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (56,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,0% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (43,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,0%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (91,2%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,9 %. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 36,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinourui, săli de jocuri mecanice au reprezentat 40,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 35,0% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,7% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,0%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,5%.

Cmentariile sunt închise