METRO România este partenerul HORECA către un viitor digitalizat – interviu cu Adrian Ariciu CEO METRO Cash & Carry România

Adrian Ariciu: CEO METRO Cash & Carry

Adrian Ariciu este doctor în Economie cu o vastă experiență în dezvoltarea și implementarea strategiilor de afaceri în industria comerțului, iar în interviul acordat Horeca Insight, CEO-ul Metro a oferit perspective edificatoare asupra contextului economic actual. Adrian Ariciu și-a început cariera la METRO Cash & Carry România în urmă cu mai bine de 20 de ani, de-a lungul timpului conducând activitatea a diferite departamente în cadrul companiei, în țara noastră și nu numai. În 2017 a fost numit în funcția de Director de Operațiuni, iar din 2020 a preluat rolul de CEO al METRO Cash & Carry România.

Din perspectiva METRO, unul dintre marii furnizori ai industriei ospitalității, cum s-a schimbat HoReCa în timpul și după pandemie?

Sectorul HoReCa a suferit schimbări radicale în timpul și în urma pandemiei, ocazie cu care am observat cu admirație tenacitatea și reziliența antreprenorilor români în fața unor provocări fără precedent: de la restricții severe, inflație, la o lipsă acută de forță de muncă specializată.

Unul dintre cele mai clare semnale ale transformării a fost adoptarea accelerată a soluțiilor digitale. Am văzut o creșterea exponențială a serviciilor de livrare la domiciliu, emergența a ‘Ghost Kitchens’, nevoia sporită pentru platforme digitale de comenzi online, meniurile simplificate – atât din punct de vedere al preparatelor, cât și prin renunțarea la formatul print și trecerea la digital prin coduri QR. Fără îndoială, extinderea spațiilor exterioare și respectarea normelor de igienă au căpătat de asemenea o importanță sporită.

La METRO acest lucru s-a simțit ca o accentuare a nevoii de flexibilitate și inovație, de adaptabilitate și digitalizare. Am diversificat gama noastră de produse și servicii pentru a răspunde la cerințele emergente ale clienților: soluții pentru livrări, platforme digitale pentru comenzi online și opțiuni de aprovizionare optimizate. De asemenea, am căutat să avem în sortiment produse care oferă un echilibru excelent între calitate și preț, pentru a veni în sprijinul operatorilor din HoReCa.

Cum susține METRO afacerile din HoReCa? Care sunt soluțiile METRO pentru antreprenorii din HoReCa?

METRO recunoaște complexitatea și diversitatea nevoilor din sectorul HoReCa și se angajează să fie un partener de încredere pentru antreprenori, iar unul dintre punctele noastre forte este expertiza logistică care ne permite să oferim procese de livrare eficiente și personalizate, sincronizate cu dinamica rapidă a acestui sector. Pentru a răspunde cerințelor industriei, am dezvoltat platforma Mshop, accesibilă 24/7 și optimizată pentru a satisface standardele ridicate ale mediului de afaceri din HoReCa.

Suplimentar, DISH vine în ajutorul restauratelor cu soluții complete pentru interacțiunea cu clienții acestora, de la dezvoltarea unor website-uri profesionale până la gestionarea comenzilor și rezervărilor online.

De asemenea, am investit și în îmbunătățirea aplicației METRO, care acum oferă acces în timp real la informații esențiale despre disponibilitatea și prețul produselor, dar care facilitează și dezvoltarea digitală a unei liste de cumpărături pentru o planificare eficientă.

În ce privește produsele marcă proprie, am revizuit și extins constant portofoliul METRO Chef, oferind o gamă de produse care se aliniază perfect la cerințele HoReCa, fie ele legate de un raport optim calitate-preț, eficiență sau specificațiile de ambalaj.

În plus, am extins programul „Cumperi mai mult, plătești mai puțin”, prin care prețul pe bucată devine mai mic pe măsură ce cantitatea achiziționată crește, pentru a acoperi un sortiment mai larg ce adresează nevoile restaurantelor. În final, suntem dedicați educării și sprijinirii comunității HoReCa, inclusiv prin conținut relevant: am lansat trei ghiduri pe teme esențiale – turism, evenimente și igienă – validate de experții noștri.

Cum a ajuns un jucător-cheie in industria wholesale să dezvolte soluții digitale pentru ospitalitate?

De-a lungul celor 27 de ani de prezență pe piață, ne-am adaptat și ne-am reinventat în permanență pentru a răspunde nevoilor clienților noștri. Știm că evoluția digitală reprezintă nu doar o tendință trecătoare, ci o transformare fundamentală a modului în care afacerile funcționează. Serviciul nostru de livrări online, Mshop, nu este doar o altă platformă digitală. Este materializarea angajamentului nostru de a ajuta industria HoReCa să funcționeze mai eficient. Conștientizăm că în acest sector fiecare moment contează, de aceea ne-am concentrat pe oferirea unei soluții care să reducă complexitatea aprovizionării și să le permită partenerilor noștri să se concentreze pe ceea ce fac ei cel mai bine.

De asemenea, platforma DISH by METRO a fost concepută nu doar ca un răspuns la schimbarea digitală, ci ca un instrument proactiv pentru a pune în avantaj industria HoReCa. Digitalizarea, de la gestionarea vizibilității online la rezervări și comenzi online până la plata cu cardul, este esențială pentru a rămâne competitiv. DISH, disponibilă în 16 țări europene și cu peste 280.000 de clienți, centralizează aceste funcționalități esențiale, oferind o soluție completă pentru vizibilitatea online și gestionarea rezervărilor.

Concluzionând, abordarea noastră strategică se bazează pe dezvoltarea soluțiilor digitale care facilitează și sprijină eficiența și creșterea afacerilor partenere în domeniul HoReCa. Digitalizarea este viitorul, iar METRO este aici pentru a facilita această tranziție.

Care sunt gamele de produse pentru HoReCa și prin ce se diferențiază ele de alte produse din piață?

Există câteva atribute cheie care definesc gamele de produse METRO care adresează industria HoReCa, iar aici vorbim despre calibrare, porționare, gramaj și ambalaje profesionale, dar și de așa numitele soluții “convenience”.

Plecând de la premisa că în orice bucătărie profesională e nevoie de eficiență, calitate și competitivitate, în ultimii ani ne-am concentrat pe dezvoltarea mărcii METRO Chef. Fiecare produs pe care îl oferim este rezultatul unui studiu intens și al unui parteneriat strâns cu profesioniștii din domeniu, ceea ce ne-a permis să concepem soluții adaptate realităților din bucătăriile moderne. Avem produse care se potrivesc perfect pentru orice restaurant, fie că vorbim despre meniuri a la carte, firme de catering, locații pentru evenimente, restaurante cu meniu românesc sau internațional. Acoperim toate nevoile dintr-o bucătărie profesională, de la cartofi congelați porționați la preparate din carne gata de gătit, toate ambalate astfel încât să faciliteze procesul de preparare și să minimalizeze risipa. Ambalajele noastre resigilabile, proiectate în funcție de feedbackul primit de la clienții noștri, sunt un alt exemplu al modului în care punem nevoile antreprenorilor din HoReCa în centrul operațiunilor noastre. Suplimentar, sub brandul METRO Chef, suntem mândri să introducem o selecție de produse de carne producție proprie, direct din centrul nostru din Ștefănești,  gata marinate, feliate și porționate, meticulos selecționate și pregătite pentru a oferi cea mai înaltă calitate.

În ceea ce privește produsele noastre proaspete, ne mândrim cu o varietate și calitate superioară. Fie că este vorba de fructe și legume calibrate, pre-tăiate sau pre-spălate, de pește proaspăt și fructe de mare sau de întreaga gama de carne, METRO se asigură că sortimentul este întotdeauna adaptat nevoilor industriei.

Cum s-au schimbat clienții din HoReCa în ultimii trei ani în ceea ce privește comportamentul de achiziție?

Reflectând asupra ultimilor trei ani, pe măsură ce lumea a progresat, și așteptările antreprenorilor din HoReCa s-au adaptat. Esența preocupărilor lor rămâne aceeași: o pasiune neschimbată pentru ingredientele de calitate și prospețime, fie că optează pentru cumpărături frecvente în magazin sau livrări prin Mshop. Însă, prioritizând ingredientele de bază, precum fructe, legume, pește și carne, importanța ambalărilor potrivite pentru procese optimizate în bucătărie a devenit tot mai evidentă. Zona de „convenience” a crescut considerabil, având în vedere că restaurantele se confruntă cu lipsa de personal și necesitatea de a menține calitatea constantă a preparatelor. Aici, METRO Chef a răspuns prompt, introducând produse gândite pentru o preparare rapidă și eficientă, fără a compromite calitatea sau gustul: ingrediente pregătite pentru o servire rapidă, precum legume și fructe pre-tăiate, congelate individual, semipreparate sau preparate ”ready to cook” și ”ready to serve” din carne.

Apariția unui consumator final mai sofisticat și atent la detalii a condus la adaptări în ofertele restaurantelor, care își construiesc meniurile pe baza ingredientelor de calitate, iar METRO este un furnizor de top pentru produsele din segmentele fresh și ultra fresh.

Digitalizarea rapidă a influențat și HoReCa, determinând antreprenorii să își diversifice canalele de vânzare și promovare. În această paradigmă, soluțiile digitale, precum DISH, vin să faciliteze tranziția și să susțină efortul de adaptare la noile tendințe ale pieței.

Pe ce mizați anul acesta ca strategie în relația cu partenerii din HoReCa? Cum reușiți să țineți pasul cu un domeniu dinamic și chiar să preîntâmpinați așteptările clienților?

Industria wholesale este una extrem de dinamică și ne determină să fim într-o continuă reinventare, nu neapărat prin a veni constant cu proiecte și inițiative complet noi, ci mai degrabă prin consolidarea, dezvoltarea și adaptarea la cerințe tot mai mari și așteptări crescute a celor deja existente.

Primul și cel mai evident pilon pentru noi este optimizarea serviciului de livrare și digitalizarea. Într-o eră în care totul este la un clic distanță, nu putem permite să rămânem în urmă. Prin platformele precum Mshop și DISH, investim într-o infrastructură digitală robustă care să faciliteze un proces de cumpărare, dar și de vânzare eficient pentru partenerii noștri.

METRO Cash & Carry

Un alt aspect pe care continuăm să îl abordăm este gama ‘convenience’. Aceasta nu este doar o tendință, ci o necesitate într-un context de schimbări rapide și resurse limitate. Timpul este o resursă scumpă, iar cu ajutorul gamei METRO Chef ne străduim să oferim soluții care economisesc timp fără a compromite calitatea sau integritatea culinară.

Apoi, avem o abordare multistratificată a prețurilor și valorii. Cu extinderea programului nostru ‘Cumperi mai mult, plătești mai puțin’, ne angajăm să furnizăm opțiuni financiar avantajoase care răspund la cerințele variate ale clienților noștri, fără a face rabat de la calitate.

În contextul economic actual, gestionarea prețurilor este esențială. Ne angajăm să rămânem flexibili și receptivi la nevoile clienților noștri, oferind opțiuni care se aliniază bugetelor lor. METRO România își reafirmă dedicarea de a fi cel mai bun partener pentru profesioniștii din HoReCa, având ca viziune un model wholesale eficient și digitalizat.

Aveți un sfat pentru antreprenorii care se simt copleșiți de procedurile necesare deschiderii unei afaceri în Horeca?

Deschiderea unei afaceri în orice domeniu poate părea un proces intimidant, dat fiind numărul mare de proceduri, reguli și aspecte care trebuie luate în considerare. Cu toate acestea, este important să știți că nu sunteți singuri în acest drum. Un sfat util ar fi să vă înconjurați de oameni cu experiență în domeniu și să apelați la consultanță specializată. Expertiza și sfaturile unor parteneri de nădejde pot face diferența între eșec și succes. METRO, de exemplu, oferă un pachet complex de soluții care vizează exact aceste nevoi: de la aprovizionare și echipamente, la soluții digitale și servicii de livrare. Acestea vă pot ajuta să economisiți timp și resurse, permițându-vă să vă concentrați pe ceea ce contează cu adevărat: calitatea serviciului și satisfacția clienților.

Totuși, dincolo de strategii și procese, ceea ce transformă o idee într-o afacere de succes este pasiunea și viziunea proprietarului. Atunci când vă simțiți copleșiți, amintiți-vă de viziunea inițială și de ce ați ales acest domeniu. Fiecare provocare aduce cu ea o lecție și o oportunitate de dezvoltare. Orice obstacol poate fi depășit cu determinare și un mindset orientat către soluții și partenerii potriviți.

Așadar, echipați-vă cu resursele potrivite, înconjurați-vă de experți și nu uitați niciodată de pasiunea și dedicarea care v-au adus până aici. În această lume, în continuă evoluție, adaptabilitatea și reziliența, combinate cu o viziune clară, pot face diferența între a supraviețui și a prospera.

Ce aduce viitorul, care sunt noutățile pe care METRO le pregătește în consolidarea relației cu partenerii din ospitalitate?

Viitorul în sectorul HoReCa este plin de provocări, dar și de oportunități, iar METRO este pregătit să răspundă acestor schimbări. Având în vedere cerințele în continuă schimbare ale clienților și nevoia de adaptabilitate a afacerilor, punem un accent deosebit pe digitalizare și inovație.

Mizăm pe dezvoltarea și extinderea universului digital pentru a răspunde cerințelor moderne ale partenerilor noștri din HoReCa. Acest lucru implică o serie de investiții în tehnologie și servicii, de la optimizarea platformei de livrare sau a aplicației mobile METRO App, până la oferirea de soluții integrate pentru managementul afacerilor, precum DISH sau EPOS. Vom depune eforturi constante pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a oferi funcționalități inovatoare.

În același timp, rămânem fideli promisiunii noastre de a oferi produse de cea mai bună calitate. Acest lucru se reflectă în investițiile noastre în marca proprie METRO Chef și în centrul nostru de producție de carne din Ștefănești. Ne dorim să avem control complet asupra calității și să oferim partenerilor noștri produse la standarde înalte.

Suntem conștienți că relația cu partenerii din HoReCa nu se rezumă doar la produse și servicii, ci și la încredere, sprijin și adaptabilitate. De aceea, strategia noastră se axează pe consolidarea relației cu acești parteneri, oferindu-le soluții adaptate nevoilor lor și ajutându-i să navigheze într-o lume a afacerilor în continuă schimbare.

În concluzie, METRO România vizează un viitor în care parteneriatul cu clienții săi din HoReCa este mai puternic și mai valoros, prin intermediul inovației, adaptabilității și unei oferte de produse și servicii de înaltă calitate.

Cmentariile sunt închise