2018, an record pentru Orbis, licențiatorul brandurilor AccorHotels în Europa de Est

Pentru al cincilea an consecutiv, Orbis a obținut rezultate robuste la nivel operațional, cu o creștere de +3,8% RevPAR până la 44,6 EUR pentru întregul Grup. Acest rezultat ridicat a fost realizat datorită creșterii semnificative a tarifului mediu per camera (+ 5,1%), care a fost vizibilă în toate țările din regiune. Rezultatele operaționale solide s-au reflectat în creșterea veniturilor (+ 4,1%) până la 335,7 milioane EUR și o creștere remarcabilă a EBITDA de + 7,8% (până la 111,9 milioane EUR).

La sfârșitul anului 2018, Accor a anunțat o ofertă de achiziție pentru acțiunile Orbis, al cărei obiectiv este replicarea strategiei de gestionare dinamică a activelor implementată de Accor de mai mulți ani. În cele din urmă, Accor și-a consolidat poziția în acțiunile companiei până la 85,8%.

„De la transformarea din 2015, când Orbis a devenit liderul regiunii Europei de Est, Compania își întărește în fiecare an poziția și atinge noi cote maxime. De atunci, Grupul aproape și-a dublat numărul de hoteluri, numărul de oaspeți și veniturile”, a declarat Gilles Clavie, Președinte și CEO al Orbis.

Portofoliu
În 2018, Orbis a reușit să deschidă trei hoteluri proprii, cum ar fi ibis Vilnius Center (161 camere), ibis Styles Warsaw Center (179 camere) și ibis Poznań Centrum după renovare (190 de camere). În plus, 9 hoteluri cu peste 1.000 de camere au fost deschise în baza acordurilor de management și de franciză. Compania a semnat, de asemenea, alte 20 de contracte noi (peste 2.700 de camere) din regiunea Europei de Est.

În prezent, Orbis a dezvoltat un portofoliu semnificativ de 133 de hoteluri (21.600 de camere) și cel mai puternic plan de expansiune pe care această companie l-a avut vreodată, format din 47 de hoteluri noi (aproape 6.400 de camere). Grupul este mai diversificat din punct de vedere geografic și echilibrat, acordurile de management și de francize reprezentând acum aproape jumătate din punct de vedere al numărului de hoteluri. Având 87% din planul  de dezvoltare orientat către active de tip light (acorduri de management și de franciză) Orbis urmărește o creștere a eficienței și a agilității în piață.

„Privind în perspectivă, sunt încrezător că Grupul Orbis este puternic și bine pregătit să facă față provocărilor competitive, precum și schimbărilor structurale, rezultate din implicarea mai mare a Accor. Prioritatea noastră este să continuăm să ne facem clienții să se simtă bineveniți,”Feel Welcome”, talentele noastre să se simtă appreciate, „Feel Valued”, și să construim o relație de lungă durată cu partenerii noștri de afaceri. Această abordare va consolida creșterea viitoare a Grupului în domenii cheie de interes” – a rezumat Gilles Clavie.

Emeline Sykora Wintrebert

„România este una dintre cele mai dinamice piețe din Europa Centrală și de Est, are una dintre economiile cu cea mai rapidă ascensiune din Europa și o piață internă mare, cu o putere de cumpărare în creștere. În plus, România oferă noi destinații interesante atât pentru oaspeții de tip corporativ, cât și pentru turiștii din întreaga lume. Aveți un patrimoniu istoric foarte bogat, o natură frumoasă și o cultură uimitoare în jurul gastronomiei și a vinurilor, care fac din România una dintre destinațiile cu cea mai rapidă creștere. Cu 11 hoteluri de în prezent și alte 19 în curs de dezvoltare, România este o piață-cheie pentru Orbis și pentru Accor. Ca investitor, am reafirmat că România se află pe harta noastră prin cumpărarea Mercure Bucharest Unirii pentru 11 milioane EUR în iulie 2018 și derulăm în prezent un proces de renovare, pentru a  moderniza această adresă. În calitate de operator, deschiderea ibis Styles Bucharest Erbas în 2018 și viitoarele deschideri din 2019 ale ibis Styles Bucharest Airport, Mercure Sibiu Airport și Mercure Timișoara întăresc poziția noastră de lider în România. Performanța hotelurilor din portofoliul mărcilor Accor este solidă și vedem o perspectivă pozitivă pentru această piață. „- adaugă Emeline Sýkora-Wintrebert, Area General Manager, Orbis & Accor South-Eastern Europe.

Rezultatele financiare și operaționale

Orbis Hotel Group20182017Evoluție
Rezultate operaționale comparabile
Rata de ocupare %73,4%74,4%-1 p.p.
Tariful mediu per cameră, fără TVA, în euro60,857,85,1%
Venit per cameră disponibilă, fără TVA, în euro44,643,03,8%
Rezultate financiare comparabile (în mil euro)  
Venituri335,7322,64,1%
EBITDA operațional125,8124,70,9%
EBITDA operațional comparabil111,9103,97,8%
Profit inainte de taxe98,667,146,9%

 

Grupul hotelier Orbis este cel mai mare lanț de hoteluri din Polonia și Europa Centrală și de Est. Orbis deține 130 de hoteluri și este singurul licențiator pentru toate brandurile AccorHotels în 16 țări: Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Grupul are în total 21.000 camere. Hotelurile operează sub brandurile Sofitel, Pullman, M Gallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles și ibis budget. Din 1997, Orbis SA este cotată la Bursa din Varșovia.

Grupul Accor controlează aproape 4.800 de hoteluri, stațiuni și reședințe din peste 100 de țări, cu un portofoliu de mărci ce variază de la lux până la segmentul economy.

Cmentariile sunt închise