Cum vor plati proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri impozitul forfetar in 2017

Potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat recent in Parlament si asteapta promulgarea presedintelui, proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an. Conform hotnews.ro, intreprinzatorii vor plati impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta inseamna ca si firmele care acum sunt declarate microintreprinderi vor trebui sa achite impozitul, incepand cu 2017, dupa noua metoda de calcul.

Legea impozitului forfetar se numeste oficial ”Legea privind impozitul specific unor activitati”, a fost adoptata pe 28 iunie 2016 si mai are de parcurs trei etape: etapa in care pot fi depuse contestatii cu privire la constitutionalitate legii; promulgarea de catre presedinte; publicarea in Monitorul Oficial. Legea privind impozitul forfetar are ca termen de intrare in vigoare 1 ianuarie 2017. In 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, trebuie elaborate normele metodologice care vor fi aprobate printr-un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri.
Formulele de calcul ale impozitului forfetar sunt publicate in 3 anexe ale legii si, in cazul barurilor si restaurantelor, de pilda, tin cont de factori precum rangul localitatii, suprafata de desfasurare a activitatii, sezonalitate. Codurile CAEN pentru impozitul forfetar sunt:

  • 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”,
  • 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”,
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”,
  • 5590 – „Alte servicii de cazare”,
  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,
  • 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”,
  • 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Proiectul prin care impozitul pe profit este inlocuit cu un impozit specific in industria turismului, la hoteluri si unitati de alimentatie publica a fost depus la Parlament in 2015.

Potrivit unor exemple de calcul oferite de initiatorului legii, deputatul PSD Mircea Dobre, si citate de Agerpres, un restaurant de 100 de metri patrati din zona B a municipiului Bucuresti ar avea de platit 15.120 de lei pe an. Acest impozit se calculeaza pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitate, spatiu tehnic, gradul de ocupare, gradul de incadrare a unitatii in localitatea respectiva; un bar sau o cafenea de 70 de metri patrati din zona A a Bucurestiului ar plati impozit de 8.060 de lei pe an, in timp ce un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Brasov ar avea de platit 24.400 de lei pe an, iar unei pensiuni de trei margarete si 50 de locuri de cazare din zona A a statiunii Predeal i-ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an.

Deputatul PSD a mentionat ca aceste calcule au fost facute in baza suprafetei utile de servire, impreuna cu Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, cu Autoritatea Nationala de Turism, cu Ministerul Finantelor, cu Federatia patronala din turism si cu agentiile nationale din turism.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputatilor cu amendamente, fata de varianta din Senat, cum ar fi: extinderea impozitului specific si pentru micro-intreprinderi; eliminarea conditiei de realizare a unei cifre anuale neta, in echivalent lei, de pana la  5 milioane euro; ponderea totala a veniturilor de peste 70%; conditia de numar mediu anual de salariati mai mic sau egal cu 250.

 

 

Cmentariile sunt închise