Regiunea Sibiu va purta numele de Regiune Gastronomica Europeana in 2019

Judetul Sibiu a fost desemnat sa fie Regiune Gastronomica Europeana in anul 2019, alaturi de regiunea Egeea de Sud din Grecia. Anuntul oficial a fost facut in cadrul unui eveniment ce a avut loc saptamana trecuta in curtea interioara a Muzeului National Brukenthal.

Juriul a fost format din experti internationali, selectati de Institutul International pentru Gastronomie, Cultura, Arta si Turism. Anuntul de desemnare a judetului Sibiu ca si Regiune Gastronomica Europeana a fost facut de catre Blanca Cross, presedinta a juriului. Dosarul de candidatura a fost depus la sfarsitul lunii iulie la Institutul International pentru Gastronomie, Cultura, Arte si Turism (IGCAT), organismul care administreaza platforma Regiune Gastronomica Europeana. Acest dosar contine o scurta prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an in domeniul gastronomiei, dar si obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei si cateva dintre programele pe care regiunea Sibiu si le propune in acest moment pentru anul 2019, cand va purta titulatura de Regiune Gastronomica Europeana.

In prezent Regiunea Sibiu, care a aplicat pentru statutul de Regiune Gastronomica Europeana 2019, este alcatuita din municipiul Sibiu, municipiul Medias, Marginimea Sibiului, Tara Oltului, Valea Tarnavelor, Valea Hartibaciului si Tara Secaselor.

Bugetul estimat al programului Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019 pentru perioada 2017-2020 se ridica, conform dosarului depus, la 8.659.220 de euro, din care programele de finantare nerambursabila ale autoritatilor publice locale respectiv, Consiliul Judetean Sibiu, Municipiul Sibiu, si Municipiul Medias insumeaza 4.479.498 euro.

“Este timpul ca Sibiul sa ridice si mai mult stacheta. In 2007 cultura a fost motorul care a impulsionat economia, turismul si vizibilitatea orașului. Acum suntem siguri ca prin promovarea culturii gastronomice, orasul si regiunea vor primi o noua motivatie sa se dezvolte. Principalul scop al prezentului program va fi o crestere economica generata de incurajarea producatorilor din regiunea Sibiu. Beneficiile se vor extinde insa si in domeniul turistic si in cel al educatiei, programul promovand hrana sanatoasa si utilizarea resurselor de hrana in mod responsabil”, a declarat Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

(foto: facebook.com/SibiuEuropeanRegionofGastronomy)

Cmentariile sunt închise