Program de sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, aprobat de Guvern

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia, in perioada 2018-2020, de o schema de sprijin financiar pentru aplicarea programului de sustinere a acestora in vederea producerii carnii de porc, pentru cresterea, ingrasarea si livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalita catre un procesator sau alta persoana juridica”, se arata in Hotarârea adoptata de Guvern in data de 10 ianuarie a.c.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la aceasta schema de ajutor de minimis participa, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice care defasoara activitati de prelucrare si conservare a carnii, activitati de comert cu ridicata al carnii si produselor din carne, activitati de comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne.

“Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei primare, vor primi cu titlu gratuit, un numar par de purcei, minim 2 si maxim 10, pentru crestere, ingrasare si livrare catre un procesator cu care au incheiat contract in acest sens. Purceii pentru crestere si ingrasare sunt preluati de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, in baza unui contract de livrare si transportati crescatorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel”, se precizeaza in comunicatul emis de Minister.

Furnizorii de porci solicitanti ai ajutorului de minimis, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care sa detina scroafe si/sau scrofite, inscrise in registrul genealogic, sa furnizeze purcei intarcati catre procesator sau alta persoana juridica, la greutate minima de 10 kg/cap, in baza unui contract de livrare, iar purceii sa fie identificati potrivit legislatiei in vigoare.

Procesatorii si alte persoane juridice trebuie sa preia purceii de la furnizori, in baza unui contract de livrare si sa ii transporte catre beneficiari, sa incheie contract cu beneficiarii pentru cresterea si ingrasarea purceilor, sa preia de la beneficiari, in vederea abatorizarii si procesarii, cel putin 50% din efectivul de purcei destinat ingrasarii/beneficiar, la o greutate minima, in viu, de 130 kg/cap si sa plateasca beneficiarului pretul stabilit prin contract.

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita inscrierea in Program, in baza unei cereri, care se depune la directia agricola judeteana (DAJ), care ii inregistreaza in registrele unice corespunzatoare, precum si in registrul de evidenta al ajutorului de minimis.

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat”, se mai arata in comunicat.

Cei interesati pot gasi mai multe informatii precum si o trecere in revista a conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca pe site-ul MAPDR.

Cmentariile sunt închise