Ovidiu Olteanu, somelier: “Imi place sa spun despre mine ca sunt unul dintre “somelierii nationalisti”, incerc sa promovez cat mai mult vinurile romanesti”

Recunoscuta in Romania abia in 2003 ca meserie, someleria este astazi din ce in ce mai apreciata, iar rolul somelierului intr-un restaurant a devenit un atu de diferentiere. Ca o confirmare, generatia tanara vine tare din urma, remarcandu-se la concursuri nationale si internationale. Cel mai recent exemplu vine din partea lui Ovidiu Olteanu, tanarul somelier desemnat de catre Asociatia Romana a Somelierilor sa participe in luna aprilie a.c. la concursul World’s Best Sommelier, competitie ce a avut loc in Mendoza, Argentina, reusind un rezultat foarte bun, respectiv calificarea in sferturile de finala. Am stat de vorba cu Ovidiu Olteanu despre experienta participarii la un concurs international de o asemenea anvergura, despre care este “locul” somelierului astazi in piata romaneasca, dar si despre proiectele noi in care este implicat in prezent.

Ati reprezentat Romania la concursul World’s Best Sommelier, competitie a avut loc in Mendoza, Argentina, intre 15-20 aprilie 2016. Povestiti-ne despre cum ati ajuns sa concurati si cum a fost experienta traita la un astfel de concurs?

Am fost propus sa desemnez Romania la Campionatul Mondial din Argentina 2016 de catre Asociatia Somelierilor din Romania, singura din tara noastra afiliata Asociatiei Internationale a Somelierilor (ASI), in urma unei evaluari nationale ce a avut loc in 2015. Dupa aceasta evaluare am urmat un stagiu de documentare si pregatire, inclusiv un curs Court of Master Sommeliers, un curs foarte important in lumea someleriei, pe care l-am absolvit in luna martie, la Atena.

2

Revenind la participarea mea la World’s Best Sommelier, as vrea sa spun, in primul rand, ca au fost 61 de participanti, din 58 de tari. Pregatirea dinaintea concursului a constat in documentare la nivel de tot ceea ce inseamna bauturi la nivel mondial, de la viticultura, vinificare si vinuri pana la distilate, ceai, cafea, tutun, chiar si cocktailuri. Practic, e vorba de tot ceea ce trebuie sa stie un somelier, deoarece el nu trebuie sa se opreasca la vinuri, trebuie sa cunoasca si partea de diferite derivate de bauturi. De altfel, deja au aparut somelieri si pe partea de bere, cafea si chiar apa, cererea de specializare fiind din ce in ce mai mare. Prima proba din concurs a fost o proba scrisa, constand intr-un set de 65 de intrebari, toate din lumea mondiala a vinului, de la cultura vitei-de-vie pana la produsul finit. Dupa aceasta proba,care a reprezentat pentru mine calificarea in sferturile de finala, a venit randul evaluarii practice: analiza, scris si oral, a patru vinuri din punct de vedere organoleptic, doua albe doua rosii, analiza a doua distilate, in blind, iar apoi servirea unei sampanii in prezenta unui public de circa 200 de persoane, presa si specialisti din lumea vinului. A fost o proba foarte grea, si as spune ca emotiile si lipsa experientei participarii la un concurs international si-au spus cuvantul, si astfel m-am oprit aici.

Cu ce ganduri v-ati intors si ce planuri aveti pentru viitor in ceea ce priveste participarea la concursurile din domeniu?

In primul rand, e o experienta unica, incepand de la organizare pana la desfasurarea concursului. A fost primul meu concurs international, si desi am participat la multe concursuri nationale, pot sa spun ca nu exista termen de comparatie. Vezi cu totul altceva fata de ce se intampla in tara noastra, noi suntem in crestere, dar inca mai avem multe de invatat. In al doilea rand, am avut sansa sa cunosc profesionisti recunoscuti la nivel mondial, cum ar fi de exemplu Gerard Basset sau Paolo Basso, doua nume celebre in lumea someleriei internationale.

Urmatorul concurs international va avea loc in Austria, anul viitor, Contest of the Best Sommelier of Europe 2017. Vom vedea daca voi fi tot eu desemnat sa particip din partea Romaniei, deoarece suntem inscrisi in asociatie circa 100 de membri, suntem la un nivel de pregatire destul de bun si toti suntem destul de activi.

Ce ne puteti spune despre “situatia” somelierului in Romania, in prezent?

Lucrurile au inceput sa se schimbe si in Romania. A inceput sa cresca si nivelul de pregatire, avem doua-trei scoli foarte bune. In plus, a inceput sa creasca si cererea pentru somelieri in restaurante, o cerere sustinuta atat de evolutia consumului de vin, cat si de cresterea gradului de informare in randul consumatorilor. Insa, ca somelier, depinde de cat de mult vrei sa investesti in tine, pentru ca este o investitie destul de importanta, incepand de la ustensile pana la scolile si cursurile pe care vrei sa le urmezi. Pentru ca in Romania poti face scoala la nivel de baza, dar apoi trebuie sa investesti in cursurile internationale, care te ajuta sa te dezvolti in aceasta meserie.

1

Din punctul de vedere al proprietarului de locatii, a inceput sa existe cerere in special in randul restaurantelor premium. Pentru ca au realizat ca somelierul are un rol foarte important: stie sa puna in valoare un vin mai bine decat oricine altcineva si, drept urmare, de aici pot creste atat vanzarile de vin, cat si cele pe partea de preparate. Face cea mai buna asociere intre vin sau alte derivate din vin si preparate. In ceea ce priveste consumatorul, au inceput sa fie din ce in ce mai multi oameni care vor sa cunoasca mai multe despre vinuri, despre derivate din vin si alte bauturi. De asemenea, a inceput sa existe obiceiul de a cere sfatul somelierului, daca acesta exista in locatie.

Care sunt criteriile de care tineti seama atunci cand realizati o lista de vinuri?

Imi place sa spun despre mine ca sunt unul dintre “somelierii nationalisti”. Consider ca este foarte usor sa recomanzi un soi international, dar este foarte greu sa cunosti propriile soiuri si cu atat mai mult sa le pui in valoare. Si e pacat, avem soiuri extraordinare si inedite. Astfel, cand alcatuiesc o lista de vinuri tin sa am circa 80% vinuri si crame romanesti, iar restul vinuri din strainatate. Trendul este de a veni cu ceva nou in piata, de a te diferentia, tinand insa cont de specificul locatiei, al preparatelor si de cui te adresezi.

In ce proiecte sunteti implicat in prezent si ce planuri aveti pentru viitor?

In prezent sunt implicat intr-un nou proiect, pe care l-am demarat la inceputul lunii iulie. Ma voi ocupa de un restaurant, din postura de manager si somelier, care se va numi” Dancing Lobster” si va reprezenta o noua abordare pe piata restaurantelor din Capitala, mai ales din punct de vedere gastronomic. Si anume, vom avea o pondere de 50-60% de bucatarie si gastronomie portugheza, transpusa in Romania, si un procent de circa 40% de fusion cuisine, toata creatia unui bucatar portughez, cu multa experienta la nivel international. In plus, ne vom axa foarte mult pe ospitalitate, si pe partea aceasta vom avea doua puncte forte: voi avea alaturi de mine doi campioni nationali, pe Bogdan Marian Florian care a castigat anul trecut concursul national Maitre de Hotel si pe Mihai Ciucur, care a castigat locul I. Ne dorim sa avem un real succes, atuurile noastre fiind, cum spuneam, atat gastronomia cat si serviciile.

Profil

Ovidiu Olteanu lucreaza de 18 ani in domeniul ospitalitatii. Are are in portofoliu trofee semnificative – semifinalist la Trofeul Someleriei (2012), locul 2 la Concursul National Maitre d’Hotel 2012 si Marele Premiu la Concursul National Maitre d’Hotel 2013.

Detine cursul de Level 2 la WSET (Wine & Spirit Education Trust) din Londra, iar anul acesta a absolvit si Court of Master Sommeliers, la Atena.

Despre World’s Best Sommelier

Competitia World’s Best Sommelier este organizata de Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.), are loc din 3 in 3 ani si se afla anul acesta la a 15-a editie. Competitia a fost infiintata in anul 1969, pentru a facilita schimbul de experienta intre profesionistii din domeniu. Editia din 2013 s-a desfasurat in Tokyo si Marele Premiu i-a revenit reprezentantului Elvetiei.

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise