Keysfin: Incertitudinile legate de Codul Fiscal, inflatia, criza de pe piata fortei de munca si scumpirea creditarii, principalele provocari pentru mediul de afaceri in 2018

Optimism moderat si chiar semne de ingrijorare privind evolutia economica reala a economiei in acest an, astfel ar putea fi descrisa, pe scurt, parerea oamenilor de afaceri vizavi de ce va aduce noul an. Principalele semnale ridicate de mediul de business sunt: inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt

Potrivit datelor cuprinse in cea de-a opta editie a Barometrului de opinie Keysfin, privind perspectivele economiei, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc., economia Romaniei va continua sa creasca in 2018, insa avansul se va tempera semnificativ fata de cel inregistrat in 2017.

54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului intre 4- 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, in timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%.

16% dintre oamenii de afaceri care au fost chestionati de KeysFin au evitat sa raspunda, considerand ca, in prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales in a doua parte a anului.

Fata de barometrul de opinie din luna iunie 2017, expertii de la KeysFin remarca cresterea gradului de incertitudine privind perspectivele economiei si scaderea optimismului oamenilor de afaceri.

Codul Fiscal reprezinta principala preocupare a mediului de business. Schimbarile semnificative din ultima parte a anului trecut si perspectivele unor noi modificari in acest domeniu ridica cele mai mari semne de intrebare. In conditiile unui cadru fiscal instabil, multi dintre oamenii de afaceri si-au amanat planurile de investitii, de extindere a afacerilor, si asta mai cu seama ca provocarile de ordin fiscal sunt insotite si de perspectiva scumpirii semnificative a creditarii in Romania, spun analistii de la KeysFin.

Incertitudinile legate de Codul Fiscal se afla, astfel, in topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenti. Inflatia (65%), evolutia leului (53%), criza de pe piata fortei de munca (51%) si scumpirea creditarii (38%) au fost mentionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Turismul, perspective de crestere in 2018

Evolutia economica pozitiva din primul semestru al anului ar urma sa fie impulsionata in primul rand de consum. Intrebati care ar fi, in opinia lor, domeniile care vor performa in acest an, 72% dintre oamenii de afaceri au mentionat comertul. “Cresterile de salarii si pensii vor influenta semnificativ acest segment insa nu in aceeasi masura ca in 2017, avand in vedere scumpirile preconizate de producatori si comercianti pe fondul deprecierii monedei nationale”, arata datele barometrului KeysFin.

In contextul cresterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se asteapta ca serviciile sa inregistreze, de asemenea, un avans consistent. In topul domeniilor de activitate care vor performa in 2018, 34% dintre cei care si-au exprimat opiniile au mentionat agricultura, iar 31% au indicat constructiile. 29% dintre investitori au trecut pe lista turismul, 17% au indicat transporturile iar 12% sectorul IT.

Incertitudinile privind politicile guvernamentale pun in pericol investitiile straine

O alta intrebare devenita standard in barometrul Keysfin a vizat masurile pe care oamenii de afaceri le-ar considera importante pentru ca economia sa-si continue evolutia pozitiva in 2018.

Cei mai multi investitori au vorbit despre predictibilitate, insistand pe existenta unui cadru fiscal stabil.

Oamenii de afaceri au indicat totodata, in cadrul raspunsurilor trimiste KeysFin, si necesitatea investitiilor in infrastructura vazute drept primordiale pentru dezvoltarea investitiilor, mai ales a celor greenfield.

Impulsionarea atragerii fondurilor europene, prin eliminarea birocratiei, si acordarea unor facilitati investitorilor interesati sa dezvolte afaceri cu impact pe orizontala si care sa creeze locuri de munca s-au aflat, de asemenea, printre masurile propuse de investitori.

Cursul euro, estimat peste nivelul de 4,7 lei

Puseul inflationist din 2018 va fi influentat, in mare masura, de evolutia monedei nationale. Intrebati la ce cotatie cred ca va fi tranzactionat euro in primul semestru, majoritatea investitorilor au indicat intervalul 4,7-4,75 lei. Dupa ce, in barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda nationala peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% vad euro peste nivelul de 4,7 lei, incepand din primavara acestui an.

19% dintre investitorii chestionati de Keysfin vad euro in jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat sa se pronunte, considerand ca previziunile sunt greu de facut, avand in vedere evolutia prea putin predictibila a cursului valutar.

Investitorii considera, pe de alta parte, ca asteptarile de crestere a inflatiei peste estimari si majorarea deficitelor ar putea determina BNR sa continue sa inaspreasca politica monetara in acest an. Banca Nationala a luat deja prima masura. A crescut, zilele trecute, dobanda cheie la 2%.

 “Dincolo de evolutia leului, accesul mai dificil la creditare, ca urmare a cresterii dobanzilor, ar putea influenta semnificativ dinamica economiei, cu rezultate greu de anticipat in acest moment. Multi investitori cred ca deprecierea leului si dobanzilor in crestere vor scadea semnificativ apetitul investitional in 2018. Vom avea un an plin de incertitudini”, au mai spus cei de la Keysfin.

Barometrul KeysFin privind economia romaneasca a fost realizat in perioada 10 – 30 decembrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc. (sursa: KeysFin)

Cmentariile sunt închise