HORA: 60% dintre restaurantele, barurile si cafenele din Romania dau faliment in primele 9 luni de la deschidere

Potrivit rezultatelor mai multor studii realizate de-a lungul timpului privitor la situatia actuala din industria Horeca, 60% dintre restaurantele, barurile si cafenelele din Romania dau faliment in primele 9 luni de la deschidere, iar 80% in primii 5 ani de functionare. Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) atrage atentia ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat romanii sunt pe ultimul loc in clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procent din veniturile unei gospodarii. Potrivit Eurostat, romanii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, in timp ce spaniolii aloca 14,6%. Media UE este de 6,8%.

In plus, economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta de personal calificat, in conditiile in care datele statistice arata ca numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016, potrivit unui studiu KeysFin – iar industria HORECA este printre cele mai afectate sectoare.

Conform HORA, principala cauza pentru aceasta intreaga situatie o reprezinta lipsa educatiei si profesionalizarii din industrie, care influenteaza in mod direct politicile de personal si managementul business-urilor.

 ”Sa intelegem o data pentru totdeauna ca nu mai putem face lucrurile dupa ureche! Educatia si formarea continua reprezinta singura solutie sustenabila de a rezolva problema lipsei de personal calificat din industrie si a combate managementul defectuos. Resursa umana este singura care poate, intr-adevar, sa produca resurse noi. Un plan de business adaptat la realitatea economica romaneasca este singurul care iti poate oferi un viitor predictibil intr-o piata mereu schimbatoare. De aceea, antreprenorii din HORECA trebuie sa investeasca mai mult in obtinerea de know-how. Daca vrei sa fii mereu cu un pas in fata celorlalti, trebuie sa participi constant la workshop-uri sau la cursuri de perfectionare. Asa ca, inainte sa dam vina pe cauzele externe, sa ne intrebam daca am facut tot ce tine de noi sa ne asiguram succesul”, spune Dragos Petrescu, presedinte HORA.

Cmentariile sunt închise