Cluburile, restaurantele si hotelurile nesigure la incendiu vor fi amendate daca nu-si informeaza clientii despre lipsa autorizatiei prin panouri de avertizare

Cluburile, restaurantele, hotelurile, centrele comerciale, magazinele ce functioneaza fara a fi autorizate pentru securitatea la incendiu vor risca sa fie amendate daca nu-si informeaza clientii despre lipsa autorizatiei, potrivit Proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor. Potrivit avocatnet.ro, companiile ce opereaza astfel de unitati vor trebui sa afiseze panouri de informare privind lipsa autorizatiei de securitate la incendiu. In caz contrar, amenda va putea ajunge pana la 5.000 de lei.

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor a trecut in octombrie 2017 de Senat si a primit pe 21 decembrie 2017 votul decisiv la Camera Deputatilor. Documentul mai are nevoie doar de semnatura presedintelui Klaus Iohannis pentru a se aplica.

Astfel, in cazul constructiilor si amenajarilor care functioneaza fara a fi autorizate pentru securitatea la incendiu, parlamentarii vor introduce o obligatie legala de a se afisa public pericolul la care se expun vizitatorii. Mai exact, cladirile/spatiile amenajate in cladiri de comert, cultura si turism vor trebui sa puna la intrare un panou de avertizare, altfel vor risca sa fie amendate.

„Pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu (…), beneficiarii investitiilor care vizeaza constructii publice au obligatia sa realizeze si sa amplaseze panouri de instiintare in dreptul intrarilor in spatiile respective, cu urmatorul continut, tiparit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare rosie, pe fundal alb: «Acest spatiu functioneaza fara autorizatia de securitate la incendiu»”, se arata in propunerea de act normativ.

Panoul de avertizare va trebui afisat de baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine, hipermagazine, teatre, cinematografe, sali polivalente, sali de spectacole sau altele asemenea, hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente si camere de inchiriat in regim hotelier.

Amenda pentru neamplasarea panourilor pentru avertizarea publicului despre lipsa autorizarii de securitate la incendiu va fi cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei.

Exceptand cladirile care deja sunt folosite in scopuri comerciale, culturale sau turistice fara a fi autorizate pentru securitatea la incendiu, legislatia in vigoare prevede ca autorizatia este necesara inainte de inceperea constructiilor sau modernizarilor.

Proiectul de lege a fost trimis presedintelui pe data de 30 decembrie 2017 si se asteapta sa fie promulgat.

Cmentariile sunt închise