Brasovul, cel mai avantajos oras din Romania, in urma unei analize realizate de Storia.ro ce ia in calcul inclusiv accesul la restaurante si magazine

Cel mai avantajos oras din Romania este Brasov, urmat de Oradea si Cluj-Napoca, potrivit studiului „Orase si cartiere din Romania” realizat de platforma de imobiliare Storia.ro in colaborare cu agentia de cercetare D&D Research ce analizeaza perceptia cetatenilor asupra oraselor si cartierelor in care acestia locuiesc, avand in vedere zece criterii: siguranta, costul general al vietii, facilitatile medicale si educationale, calitatea aerului, curatenie, recreere, accesul la magazine si restaurante, servicii de transport si nivelul de liniste.

Clasamentul celor mai avantajoase zece orase din Romania este completat de Sibiu, Pitesti, Ramnicu Valcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timisoara, Targu Mures. Pe de alta parte, cele mai dezavantajoase orase din tara sunt Alexandria, Focsani, Braila, urmate de Calarasi, Satu Mare, Bacau, Giurgiu, Zalau, Galati si Buzau.

Cat despre regiunile din Romania, cea mai avantajoasa este Transilvania, in timp ce la polul opus se afla Dobrogea. Bucuresti si Ilfov ocupa a sasea pozitie, conform celor zece criterii analizate de Storia.ro in cadrul studiului „Orase si cartiere din Romania”.

Cele mai avantajoase cartiere ale Capitalei

Capitala se afla pe pozitia 17 in topul celor mai avantajoase orase din Romania. In ceea ce priveste clasamentul cartierelor bucurestene, pe primele pozitii se afla Nicolae Grigorescu, Titan si Vatra Luminoasa. Cele trei sunt prezente si in topul national al celor mai avantajoase zece cartiere.

Topul celor mai avantajoase zece cartiere din Bucuresti este completat de Aviatiei, Tineretului, Pajura, Domenii, Salajan, Floreasca si Ozana. La polul opus se afla Prelungirea Ghencea, Antiaeriana si Ferentari. Topul celor mai dezavantajoase cartiere din Capitala continua cu 16 Februarie, Baicului, Fundeni, Gorjului, 13 Septembrie si Agronomie.

Cele mai avantajoase si dezavantajoase cartiere din Romania

La nivel national, cele mai avantajoase cartiere sunt Racadau din Brasov, Cornisa din Targu Mures si Grigorescu din Cluj-Napoca. Printre primele zece s-au mai numarat Gheorgheni din Cluj-Napoca, Sub Arini din Sibiu, Nicolae Grigorescu din Bucuresti, Valea Aurie din Sibiu, Titan din Bucuresti, Centrul Civic din Brasov si Vatra Luminoasa din Bucuresti.

Cele mai dezavantajoase cartiere, pe de alta parte, sunt Lacu Dulce din Braila, Bereasca din Ploiesti, Brancoveanu din Alexandria, Bariera Valcii din Craiova, Transilvaniei din Buzau si Artego din Targu Jiu. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Trei Insule din Arad, Priseaca din Targoviste, Industriala din Vaslui si Dallas din Giurgiu.

Cele mai avantajoase cartiere din marile orase

Brasovenii au votat Racadau, Centrul Civic, Scriitorilor, Schei si Noua ca fiind cele mai avantajoase cartiere din oras. In Cluj-Napoca, primele cinci pozitii sunt ocupate de Grigorescu, Gheorgheni,  Zorilor, Plopilor si Manastur, potrivit studiului Storia.ro. Cartierul Nufarul este cel mai avantajos din Oradea, acesta fiind urmat de Rogerius, Cantemir, Centru Civic si Decebal. In cazul orasului Sibiu, primele cinci locuri sunt ocupate de urmatoarele cartiere: Sub Arini, Valea Aurie, Strand, Trei Stejari si Calea Dumbravii. Copou este cel mai avantajos cartier din Iasi, acesta fiind urmat de Tomesti, Centru Civic, Tatarasi si Alexandru cel Bun, arata studiul „Orase si cartiere din Romania”. Timisorenii au plasat cartierul Bucovina in fruntea clasamentului, urmat de Soarelui, Dacia, Complex Studentesc si Steaua.

 

Studiul realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research in perioada 2016 – 2017 a reunit 258.948 de romani, care au raspuns chestionarului propus de Storia.ro. Raportul cercetarii se bazeaza pe evaluarile acordate de localnici zonelor in care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente in studiu se numara costul general al vietii, accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, situatia transportului public sau accesul la institutiile educationale. Marja de eroare de 0.2%.

Pentru realizarea clasamentului, participantii studiului au fost invitati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc (avand in vedere cele zece criterii) de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in clasamentul final. Cercetarea completa se afla pe blogul platformei de imobiliare.

Cmentariile sunt închise